Sport

Nem lesz döntő magyar nélkül

kozak-danuta(960x640).jpg (kozák danuta, kajak)
kozak-danuta(960x640).jpg (kozák danuta, kajak)

További tizennégy magyar egység kvalifikálta magát a döntőbe a délutáni elődöntők folyamán a Szegedi Világkupán, a már biztos finálészereplő nyolc mellé.

A délelőtti előfutamokból egyenesen a hétvégi döntőbe jutó kajak-kenusainkhoz délután további egységek csatlakoztak. Négy hajó pedig olyan számban indul, ahol eleve csak döntőket rendeznek. A kenusok ezer méteres csatájában két magyar egység indul: a Sarudi Pál, Kiss Tamás, Sáfrán Mihály Zoltán, Vasbányai Henrik csapat ellenfele – az oroszok mellett – a Nagy Péter, Devecseri Ádám Tibor, Vass András, Androkity Marcell kvartet lesz. A női párosok 1000 méteres megmérettetésén a Szabó Petra, Szilvásy Nóra és a Hagymási Réka, Horváth Alexandra Enikő duó képviseli a magyarokat.

A nők K-1-es 500 méteres számában középfutamában a hétvégén még vírusos betegséggel küzdő Fazekas-Zur Krisztina csak a hatodik helyen ért célba, de ez nem jelenti azt, hogy nem lesz magyar résztvevő a döntőben: az olimpia bajnok Kozák Danuta megnyerte a második középfutamot.

Nem tudom, hogy mi történt. Egyszerűen nem ment alattam a hajó. Hogy a betegségem vagy a szembeszél miatt, vagy azért, mert felakadt rá valami…? Ez számomra is kérdés. Erőtlen voltam, és most egy picit csalódott is vagyok” – nyilatkozta a világkupa honlapjának Fazekas-Zur Krisztina.


Fotók: MTI / Kovács Tamás

A női párosok ötszáz méteres számában a Lucz Dóra, Nagy Flóra duó hetedikként fejezte be a viadalt, a másik középfutamot több mint egy másodperccel elhúzva megnyerte a Kárász Anna, Vad Ninetta páros.

A férfi kajak egyesek 1000 méterének harmadik középfutamán Szalai Tamás remekelt, ő elsőként jutott tovább, míg a következő középfutamból másodikként ment tovább Gere Bálint.

A kenusok 1000 méteres fináléjában Varga Dávidnak szurkolhatunk, aki délutáni második helyezésével vívta ki a szereplést, illetve Vajda Attiláért, aki már délelőtti kíváló versenyzésével biztosította a helyét.

Csak a B döntőt sikerült megcsípnie a Bozsik Gábor, Császár Gergely párosnak a férfi K-2 1000 méterének középfutamában, de itt sem lesz magyar induló nélküli a döntő hiszen olimpiai bajnok párosunk Dombi Rudolf és Kökény Roland már délelőtt kiharcolta magának a részvételt előfutamgyőzelmével.

A kenupárosok között Vasbányai Henrik és Mike Róbert futammásodikként végzett délelőtt, így nem kellett újra rajthoz állniuk az 1000 méteres távon. Szabó Gábor és Forgó Christopher pedig délutáni futamgyőzelmével érdemelte ki a finálét.

Párom, Tóth Marci sajnos lesérült a hét elején, így Henrik ugrott be helyette. A Világkupa előtt mindössze kétszer edzettünk együtt, és számunkra is meglepő, hogy ilyen jól egymásra hangolódtunk. Nyilván nem mellékes ebben, hogy egyesben is jól megy alattunk a hajó” – árulta el a csapat titkát Mike Róbert. „Úgy tűnik, jó úton halad a felkészülésem, nagyon rég nem éreztem magam ennyire könnyednek és felszabadultnak” – tette hozzá Vasbányai Henrik.

A kajak egyes női ezerméteres számában egy középfutamban versenyzett Medveczky Erika és Bara Alexandra. Mindkét lánynak sikerült a döntőbe jutás, előbbinek a második, utóbbinak a harmadik hely megszerzésével.

Nem sikerült a duplázás a férfi négyesek 1000 méteres döntőjébe: épphogy lecsúsztott a harmadik helyről a fiatalokból álló Noé Bálint, Kovács Attila, Csontos Csaba, Noé Milán kvartettünk, így a szombati döntőben az olimpiai ezüstérmes “veterán” négyesnek, azaz Kammerer Zoltánnak, Tóth Dávidnak, Kulifai Tamásnak és Pauman Dánielnek drukkolhatunk, akik már délelőtt bebiztosították helyüket.

500 méteren a férfi K-1-esek közt Szalai Tamásnak nem sikerült az, ami Dombvári Bencének. Míg előbbi kiváló versenyzéssel bejutott a fináléba, addig utóbbinak a C döntőben maradt már csak bizonyítási lehetőség.

Ugyanezen a távon a kenu egyesek közt Vasbányai Henriknek sikerült mindenkit maga mögé utasítania középfutamában, így érte is izgulhatunk vasárnap, ahogy párosbeli társáért Mike Róbertért is, aki már délelőtt kvalifikálta magát futamgyőzelmével.

A férfi kajak kettesek 500 méteres versenyén Kugler Attila, Schenk Áron középfutamában elhalászta a finálét érő harmadik helyezést a Ceiner Benjámin, Hufnágel Tibor duótól, akik így a B döntőben állnak majd rajthoz.

A nap utolsó középfutamán is volt minek örülnünk: a C-2-esek 500-as számában Viola Viktor és Bodonyi András jutott be vasárnapi fináléba, ezzel csatlakozva a már az előfutamban a döntőt jelentő harmadik helyre beérő Korisánszky-testvérekhez (Péter és Dávid).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik