Sport

Érvényesült a papírforma

Az ötödik, mindent eldöntő mérkőzését megnyerte az Alba Fehérvár a PVSK ellen, ezúttal a kék-fehérek már úgy teljesítettek, ahogy elvárták szurkolóik.

Amitől kedden tartottunk, bekövetkezett: az Alba Fehérvár másodszor is kikapott a rájátszásban, Pécsett. Döntés a továbbjutásról vasárnap. Ha jól belegondolunk törvényszerű volt az Alba bukása a Lauber Dezső Sportcsarnokban. Idén ugyanis még nem sikerült bevennie a kék-fehér gárdának a pécsiek otthonát. Más kérdés, hogy igencsak borítékolható volt ez a variáció is, hiszen a fehérváriak a negyeddöntő eddigi valamennyi mérkőzésén enyhén szólva visszafogott teljesítményt nyújtottak.

A pécsiek, pedig nyugodtan játszhattak, kész csoda volt, hogy idáig jutottak, és Csirke Ferenc vezetőedző le tudta venni játékosai válláról a terhet. Már a Fehérváron lejátszott két találkozón is voltak kifejezetten jó periódusai a mostani meccsen a Todd Hendley sérülése miatt már csak egy légióssal felálló PVSK-nak.

„Aki látta a Pécs játékát, az tudhatja, hogy nem véletlenül játszunk ötödik meccset a párharcban. Nagyon görcsössé vált a támadójátékunk, sokszor még a támadásokat sem tudjuk végigvinni, aminek a miértjét nagyon én sem tudom. Az pedig, hogy most egyetlen meccs dönt a továbbjutásról, lehet, hogy még inkább akadozóvá teszi majd a támadásokat. Egy biztos, én most nem foglalkozom a Pécs erősségeivel vagy gyengeségeivel, ugyanis az én csapatomat kell ráncba szedni. Elsősorban tőlünk függ a végső eredmény.” – mondta a mérkőzés előtt Dzunics Branizslav az Alba Fehérvár mestere.

Mindenesetre bekezdett az Alba, több mint hat percig nem dobott pontot a Pécs, így a kék-fehérek 10-0-as rohammal nyitottak. Más lapra tartozik, hogy azért volt hiba bőven mindkét oldalon, kapkodtak a játékosok rendesen, így nem alakulhatott ki folyamatos játék. Tóth Norbert a 7. perc elején dobta a vendégek első pontjait, triplából. Erősen érződött a vendégek játékán, hogy hiányzik Hendley, és Loesing sem volt teljesen egészséges. Tetemes fehérvári előnnyel zárult az első tíz perc, és ez jó alapot adott a folytatáshoz, főleg annak tudatában, hogy az első négy meccsen korántsem mutatott olyan teljesítményt a kék-fehér alakulat, mint az elvárható lett volna.

A második negyedet is jól kezdték a hazaiak, ritmusa volt a játékuknak, nem véletlenül alakult már a 15. percre húszpontos különbség a csapatok között. Különösen Damian Hollis iparkodott, aki az első húsz percben csapata legeredményesebbje volt, 13 ponttal, valamint 10 lepattanójával torony magasan kiemelkedett a mezőnyből.

A helyzet a nagyszünet után sem változott túlságosan sokat, a pécsiek egyre fáradtabban mozogtak, ezt, pedig jól használta ki a hazai gárda, és egy híján harminccal vezetett már a harmadik negyed elején. Ezután kicsit engedett szorításán a Fehérvár, feljött a vendégcsapat, de az áhított harmincas előnyt Juhos Levente hármasa jelentette a 26. percben (54-22). Aztán a negyed vége felé lazult ismét a fehérváriak védekezése, valahogy az volt a nézők érzése, hogy minél előbb túl akarnak lenni a felek a meccsen, és ezért az összecsapást záró tíz perc előtt tettek is. Ahelyett, hogy még inkább növelték, illetve növelhették volna vezetésüket többször hozták kihagyhatatlan helyzetbe a vendégeket, akik így kapaszkodtak, az összképen valamelyest javítva.

Az utolsó negyedet lejátszották ugyan tisztességgel a csapatok, itt csupán a kosárkülönbség nagysága volt kérdéses. Három győzelemmel ment tehát tovább az elődöntőbe az Alba Fehérvár, ahol a Kaposvári KK ellen vívhatják ki a döntőbe jutást.

Jegyzőkönyv:

Alba Fehérvár – PVSK-Pannonpower 82-46 (21-6, 19-11, 22-17, 20-12)

Székesfehérvár, 700 néző

Vezette: Benczur, Győrffy, Gorka

Alba Fehérvár: Moore 5, Wood 9/9, Hollis 17/3, Szabó Zs. 10, Keller Á. 7 Cs: Supola 12/6, Jones 11, Juhos 5/3, Bódi 3/3, Lekli, Keller V. 1, Somogyfoki 2. Vezetőedző: Dzunics Braniszlav

PVSK: Loesing 21/3, Kovács P. 5/3, Csabay 6, Tóth N. 6/3, Bödör 2. Cs: Halász, Bíró 5/3, Nagy K. 1, Horváth B., Csernák Vezetőedző: Csirke Ferenc

Az eredmény alakulása: 3. p: 5-0, 6. p.: 10-0, 9. p.: 15-4, 15. p.: 30-10, 18. p.: 37-17, 23. p: 46-17, 28. p.: 61-23, 33. p.: 64-36, 38. p.: 74-40.

Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc végeredménye: 3-2 az Alba Fehérvár javára.

Edzőszemmel:

–  Nagyon jó felfogásban játszottunk az első perctől kezdve, védekezésben, és támadásban egyaránt. Egy szimpatikus ellenfelet múltunk felül. – Dzunics Braniszlav vezetőedzője

–  Egy ilyen vereség után is ünnepelnünk, kell. Csodálatos szezont zártunk, remélem, hogy ez a mai meccs nem valaminek a vége volt, hanem a következő, nagyobb sikerek kezdete. – Csirke Ferenc a PVSk-Pannonpower vezetőedzője

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik