Sport

Buzánszky Jenő 88 éves

Az Aranycsapat legendás játékosa ma is aktívan népszerűsíti a focit.

Örökifjú Jenő bácsi, aki ma is állandóan utazik, gyerekeknek és másoknak is népszerűsíti a labdarúgást, imádott sportágát. Focimeccseken is feltűnik, nagykövet, védnök szinte minden hónapban.

Buzánszky Jenő 1925. május 4-én Újdombóváron született. Dombóváron kezdett focizni, de a legtöbben dorogiként emlékezünk rá, onnan is lett válogatott, az Aranycsapatból egyedüli vidékiként.

A magyar nemzeti csapatban 1947 és 1959 között játszott. Olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes, Európa Kupa-győztes. Szinte hihetetlen, de “csak” 49 alkalommal volt válogatott. Érdekesség, hogy 1965-ben a Ferencváros jugoszláviai túráján kölcsönjátékosként a zöldeknél szerepelt négy meccs erejéig.

Visszavonulása után edzősködött is, természetesen Dorogon, majd Esztergomban, volt négy évig a Komárom megyei Labdarúgó Szövetség elnöke, de az MLSZ elnökségi tagja is.

A Debreceni Egyetemen a 2000-es évek eleje óta rendeznek a tiszteletére labdarúgókupát, Pécsett pedig a Leőwey Klára Gimnáziumban 2013-ban már hatodszor volt sikere az Aranycsapat korábbi játékosáról elnevezett kupának az iskola végzősei között. 2011 óta minden évben megmérkőznek a trófeáért Pécs meghívott középiskolái is. Ezeken az eseményeken Buzánszky Jenő is rendszeresen részt vesz.

A dorogi stadion 2010 óra viseli a nevét.

Videó – Buzánszky Jenő a Filmmúzeum műsorában:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik