Sport

Első trófeájáért hajt a Győri ETO

A hazai porondon egyeduralkodó Győr első nemzetközi trófeáját szeretné begyűjteni a norvég Larvikkal szemben a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjében.

Az ETO eddig hét alkalommal játszott az európai kupákban finálét, de mindig vesztesen hagyta el pályát. A BL-ben 2009-ben és tavaly – utóbbi esetben idegenben lőtt kevesebb gól miatt -, az EHF Kupában 1999-ben, 2002-ben, 2004-ben és 2005-ben, a KEK-ben pedig 2006-ban maradt alul a fináléban. A legrangosabb sorozatban csupán két magyar együttes, 1982-ben a Vasas, 1999-ben a Dunaferr ért fel a csúcsra.

A Larvik 2011-ben győzött a BL-ben, előtte a KEK-ben 2005-ben és 2008-ban bizonyult a legjobbnak, 2009-ben pedig finalista volt, míg 1996-ban a Debrecennel szemben elveszítette az EHF Kupa-döntőt.

Görbicz Anita, a győriek csapatkapitánya a norvégiai elutazás előtt kijelentette: abszolút nem foglalkozik azzal, hogy mi volt a múltban, őt és társait csak a mostani siker érdekli. Hozzátette: örül annak, hogy Veszprémben, a kitűnő atmoszférájú arénában lesz a visszavágó, és bízik benne, hogy már idegenben is nagy arányú győzelmet arathatnak.

A Győr másik két világsztárja, az egyaránt olimpiai, világ- és Európa-bajnok kapus Katrine Lunde és a beállós Heidi Löke honfitársai ellen lép pályára, utóbbi 2011-ben BL-t is nyert Larvikkal – akkor a győriek trénere, Ambros Martin a legyőzött spanyol Itxako trénere volt -, és most sorozatban harmadik BL-fináléjára készülhet.

Martin elárulta: nem volt szükség külön speciális, mentális felkészülésre a fináléval kapcsolatban.

A sportban mindig benne van a vereség lehetősége, bármikor megtörténhet. A mi jelenlegi esetünkben, ha kifejezetten jól, vagy akár átlagosan játszunk, akkor nyerünk. Ha rossz napot fogunk ki, mint ahogy a Valcea ellen történt, akkor egy vereségbe is belefuthatunk. Ez ennyire egyszerű, nincs szükség semmilyen kombinációra, esélylatolgatásra. Bármi is történt eddig, mi semmi másra nem gondolunk, csak arra, hogy nyernünk kell! Larvikban, és itthon is. Nincs más alternatíva! – nyilatkozta Ambros Martín.

Hozzátette: A Larvik csapata az elmúlt 3 évben nem változott sokat. A játékosok nagy része, az edző, a játékstílus változatlan. A két csapat rengeteget játszott egymás ellen, így tökéletesen ismeri egymást. Véleményem szerint ez nem egy taktikai csata lesz, nem ezen fog múlni a győzelem, hanem azon, hogy ki tudja a saját játékát minél precízebben játszani, ki képes minél koncentráltabban végigvinni a meccseket.

A mi csapatunk klasszis játékosokból áll. Van két norvég játékosunk, akik minden lehetséges trófeát begyűjtöttek már, amit a kézilabdában be lehet gyűjteni. Van világbajnokunk Raph személyében, van friss Európa bajnokunk és olimpiai ezüstérmesünk Joka személyében, vannak Európa bajnoki bronzérmeseink a magyar lányok személyében, Andrea és Duda az EB-n illetve az Olimpián gyönyörűen szerepeltek, tehát csupa nyerő játékosunk van, akik pontosan tudják, hogyan kell egy döntő mérkőzéshez hozzáállni. Nincs szükség semmilyen extra mentális felkészítésre, megvan az önbizalmunk, ez egy nyerő csapat! Remélem, hogy ezt minden szurkolónk ugyanígy érzi, üzenem nekik, hogy bízzanak ők is a csapatban! – mondta el Ambros Matín.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik