Sport

Az ország harmada sportol. De melyiké?

Tévétorna (tévétorna)
Tévétorna (tévétorna)

Ami Németországban valóság, az lenne Magyarországon ez a cél.

A kormány és a MOB nagy erőket mozgósít annak érdekében, hogy a rendszeres testmozgást végző emberek – jelenleg országosan 9-10 százalék – aránya nagyságrendileg emelkedjen.

Mondjuk annál jobbat nem találtak még ki, mint amikor 1975 márciusában Müller Kati és Bérczy István egykori kiváló tornászok először megjelent a képernyőn az “Idősebbek is elkezdhetik” öt perces tornaműsorral.

“Egy kicsi mozgás mindenkinek kell, a karosszékből álljanak most fel! Ez a kis torna néhány percen át. Ne tessék félni senkinek sem árt!” – szólt a nóta a műsor előtt és Müller Katika formás kebleivel az ország apraja-nagyja együtt mozgott egészen 1989-ig. Mindezt fő-műsoridőben, az Esti mese és a Híradó között.

Hogy miért szűnt meg a rendszerváltással a sportkultúránk is, az egy hosszabb értekezés témája lehetne, de e műsor halála furcsamód egybe esik a törénelmi dátummal – lényegében azóta rohad a magyar a karoszékben. Mert, ha valamit dícsérni lehet a “cocialista” érában az tán épp a tömegek sportra nevelése és sportoltatása volt és épp erről a testkultúráról szokott le az azóta felnövekvő generáció.

Mindeközben Vad Dezső, egykori kiváló teniszező, a MOB egykori sajtófőnöke meséli a hírt, miszerint a Német Olimpiai és Sport Szövetség (DOSB) junius 10-én, Berlinben tartja rendes közgyűlését. A német sportélet legfőbb szervének tekinthető 120 fős apparátust a szövetség  elnöke Thomas Bach olimpiai bajnok tőrvívó, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság alelnöke irányítja.

A DOSB 98 szervezetet, annak 91 ezer (!!!) egyesületét, klubját tömöríti. A taglétszám 27.8 millió fő (nem kozmetkázott…!!!).Azaz  a 82 milliós  ország lakosainak több, mint 30 százaléka rendszeres kapcsolatban áll a sporttal.

Ez lenne a cél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik