Sport

58 éves az ország egykori legnépszerűbb focistája

törőcsik andrás (törőcsik andrás, )
törőcsik andrás (törőcsik andrás, )

Törőcsik Andrást ünnepli az Újpest.


Fotó: MTI

Parádés pályafutás áll Törőcsik András mögött, aki május 1-jén ünnepli 58. születésnapját. Kevesen tudtak úgy cselezni és ritmust váltani a 70-es években, mint ő, innen a mondás: “Táncolj, Törő!”.

Többször került fel a France Football Aranylabda-szavazásának listájára (legjobb eredménye 9. hely), éveken keresztül volt Magyarország legnépszerűbb labdarúgója – emlékeztet az Újpest hivatalos weboldala.

Kese – mert így becézték – tehetsége vitathatatlan volt, de a csúcson, amikor meghívást kapott a világválogatottba, egy autóbaleset törést okozott karrierjében, ezért nem teljesedhetett ki pályafutása. Szintén nem tett jót pályafutásának, amikor az 1978-as világbajnokságon kiállították az argentinok elleni meccsen (1-2).

A BVSC-ben nevelkedett, a zuglói klubtól került fiatalon Újpestre. A Megyeri útról Montpellier-be szerződött, majd a Volán és az MTK játékosa lett. Élvonalbeli mérkőzéseinek száma 236, ezeken 69-szer talált a hálóba. A válogatott mezét 45-ször viselte, és 12 gólt szerzett.

Háromszoros magyar bajnok (1975, 1978, 1979), háromszoros kupagyőztes (1975, 1982, 1983), továbbá két világbajnokságon vett részt (1978, 1982).

Az utóbbi időben betegségekkel is küzdött, az alkohollal is akadtak problémái, az Újpest közössége többször is baráti segítséget nyújtott a legendás focistának.

Videó – egy Bolíviának lőtt gól (vb-selejtező, a végeredmény 6-0, ide):

Ajánlott videó

Olvasói sztorik