Sport

A szerencsével álltunk hadilábon a cselgáncs-Eb-n

Gercsak-Szabina(2)(960x640).jpg (gercsák szabina, )
Gercsak-Szabina(2)(960x640).jpg (gercsák szabina, )

Csősz Imre szerint apróságokon múlt, hogy csak egy hetedik helyet szereztünk pénteken a budapesti kontinenstornán.

Bár a hét magyar résztvevő összesen egy hetedik hellyel zárt pénteken, az 1992-es barcelonai olimpián bronzérmes Csősz Imre bizakodva értékelte a budapesti cselgáncs Európa-bajnokság második versenynapján látottakat.

“Ez is benne volt a pakliban, mint ahogy az is, hogy magyar érmeket látunk ma, ugyanis több meccsünk is a hajrában vagy a hosszabbításban ment el. Tíz percen belül három versenyzőnk is kikapott a 16 között, azok a mérkőzések nekünk álltak, és kis szerencsével magyar szempontból szebb döntőket is láthattunk volna” – nyilatkozta a nyílt kategória 1995-ös Európa-bajnoka.

Az Ungvári fivérek teljesítményére kitérve a most 43 éves egykori versenyző azt mondta: ahogyan a doppingeltiltása után visszatért Attila első találkozóján “betakarózott” grúz ellenfelével, az két évvel ezelőtt biztosan nem történhetett volna meg. Ez a versenyhiánynak tudható be. Ami pedig a 66 helyett immár 73 kilóban küzdő Miklóst illeti, Csősz szerint a meglévő gyorsaság és a technikai tudás mellett erővel is bírni kell a magasabb súlycsoportot.

Csősz Imre elismerően beszélt a délutáni program egyetlen magyarjáról, a 16 éves Gercsák Szabináról, aki végül hetedik lett: a szívét-lelkét kitette ma, nagyot küzdött azzal az orosz ellenféllel, aki később a négy között simán lelegelte a rutinos szlovák versenyzőt, és végül ezüstérmes lett.

“Le a kalappal Szabina előtt, ha így halad, az meghozza a gyümölcsét. A csütörtökön aranyérmet szerzett Csernoviczki Évi is lépésről lépésre, korosztályos versenyeken érett be” – mondta..

Csoknyai László korai búcsúja kapcsán a 2000-ben visszavonult klasszis megjegyezte: ahogy a mellette ülő olimpiai bajnok Kovács Antallal megbeszélték, a 81 kilós paksi dzsúdós “tizenegyest hagyott ki” grúz riválisa ellen, mivel remek leszorítást engedett ki. Krizsán Szabolcs szintén szépen mozgott, de a hosszabbításban elengedett fogás az Eb-jébe került. Szabó Franciskán látszott az édesapjától örökölt harcosság, Baczkó Bernadett pedig erősebb ellenféltől kapott ki.

“Összességében ma az elején sokat örülhettünk, a végén meg sokat bosszankodhattunk, de ez egy fiatal csapat, amelyik jó irányba halad, és remélhetőleg erőt merít a csütörtöki aranyéremből” – mondta Csősz Imre. “Ez persze a szombaton versenyző nehézfiúkra és Joó Abigélre is vonatkozik” – tette hozzá.

“Kár, hogy a 90-es években a dzsúdószövetség nem az Eb-rendezéssel foglalkozott, mert ez a fantasztikus magyar közönség annak idején őket is doppingolta volna” – mondta Csősz Imre.

A pénteki győztesek

férfiak:
73 kg:
1. Rok Draksic (Szlovénia)
2. Nugzari Tatalasvili (Grúzia)
3. Pierre Duprat (Franciaország) és Zebeda Rekviasvili (Grúzia)
…Ungvári Miklós és Ungvári Attila helyezetlen

81 kg:
1. Avtandil Csrikisvili (Grúzia)
2. Tomislav Marijanovic (Horvátország)
3. Joachim Bottieau (Belgium) és Loic Pietri (Franciaország)
…Krizsán Szabolcs és Csoknyai László helyezetlen

nők:
63 kg:
1. Clarisse Agbegnenou (Franciaország)
2. Marta Labazina (Oroszország)
3. Yarden Gerbi (Izrael) és Tina Trstenjak (Szlovénia)
…7. Gercsák Szabina
…Baczkó Bernadett helyezetlen

70 kg:
1. Kim Polling (Hollandia)
2. Linda Bolder (Hollandia)
3. Bernadette Graf (Ausztria) és Laura Vargas-Koch (Németország)
…Szabó Franciska helyezetlen

Ajánlott videó

Olvasói sztorik