Sport

Ki állítja meg a Heatet?

LeBron James (lebron james, )
LeBron James (lebron james, )

Szombaton kezdődik a tengerentúli kosárlabdaliga rájátszása. A Miami a címvédésre hajt.

A hét közepén, magyar idő szerint csütörtökön hajnalban véget ért a tengerentúli profi kosárlabda-bajnokság, az NBA alapszakasza. 14 csapat játékosai kereshetnek más elfoglaltságot és a következő hónapokra, 16 együttes számára azonban csak most kezdődik el az igazi bajnokság. Szombaton este három párharcban dobják fel a labdát.


James idén megállíthatatlannak tűnik
Fotó: AFP

Kelet: ki fogja meg a Miamit?

A bajnoki cím egyik legnagyobb várományosa egyértelműen a címvédő Miami Heat. A floridai együttesnek nem nagyon látni az ellenfelét a keleti konferenciában, így a LeBron James és Dwyane Wade fémjelezte bagázsnak vélhetően nem a Milwaukee Bucks elleni párharc okozza majd a legnagyobb fejtörést. A Heat ráadásul a rájátszás egésze alatt élvezni fogja a hazai pálya előnyét, így nehéz lesz őket elütni a döntőtől. A Bucksnak ez nem fog sikerülni.

A két legnagyobb keleti rivális, a Boston Celtics és a New York Knicks a sors fintorának köszönhetően pont egymás ellen kezd a playoffban. Ez tűnik a legérdekesebb párosításnak ebben a konferenciában. A Kelták már sok borsot törtek az utóbbi időben a New York orra alá, de Carmelo Anthony épp az alapszakasz végére lendült bele, be is biztosította magának a pontkirályi címet. A Bostont ugyanakkor sosem szabad leírni, a sokat megélt veteránok vezette alakulat tipikus rájátszás-specialista, a kispadon pedig Doc Rivers személyében az egyik legjobb edző ül.

A harmadik kiemelt Indiana Pacers az Atlanta Hawks ellen veszi fel a küzdelmeket. Az indianapolisi együttes már tavaly is jó erőkből állt, azóta pedig öregedett egy évet a keret, ami az egyenes kieséses rendszerben sosem hátrány.

A Brooklyn Nets és a Chicago Bulls közül nehéz megtippelni a leendő továbbjutót, szoros, főleg a védekezésre építő mérkőzésekre van kilátás. Ne lepődjünk majd meg, ha ezek az összecsapások kevésbé lesznek látványosak. Rutin alapján a Chicago tűnik esélyesnek, a Bikákat ugyanakkor sérülések is hátráltatják, ez pedig Deron Williamsék malmára hajthatja a vízet.


Howardon a világ szeme
Fotó: AFP

Nyugat: Mire megy a Lakers?

A szezon egyik nagy meglepetése volt a Los Angeles Lakers pocsék kezdése, majd nagy feltámadása, elsősorban a veterán Kobe Bryant űrjátékának köszönhetően. Pech, de Kobe az alapszakasz vége előtt megsérült, elszakadt Achilles-inát műteni is kellett, így nem csak az idény hajrájában, de előreláthatólag hosszú hónapokig nem számíthatnak rá a társak. Így a Pau Gasol, Dwight Howard kettősnek kellene a vállára vennie a csapatot, de ez nem lesz könnyű feladat az olajozott gépezetként működő San Antonio Spurs ellen. Főleg, hogy a két edző, Mike D’Antoni (Lakers) és Gregg Popovich (Spurs) zongorázni lehet a különbséget utóbbi javára, így nagyon kinéz egy elsőkörös búcsú az arany-liláknak. Sok kihagyott Howard-büntetőt vízionálunk.

A nyugati első, egyben tavalyi nagydöntős Oklahoma City Thunder érdekes meccsek elé néz. Az a Houston Rockets lesz az OKC ellenfele, amelynek James Harden a vezére. Harden nem is olyan rég még a Thunder sikereiért küzdött, nyáron cserélt csapatot, pontosabban a csapat őt. Ugyanakkor az OKC-ben pattogtat a mezőny egyik legkíméletlenebb pontszerzője, Kevin Durant. Az Oklahoma Citynek illene továbbjutnia, más kérdés, hogy ez négy mérkőzés alatt szinte bizonyos, hogy nem fog összejönni.

Érdekesnek ígérkezik a Memphis Grizzlies és a Los Angeles Clippers párharca is. Míg előbbi oldalon az egyszerű, ám célratörő kosárlabda a nyerő, addig utóbbi együttes a látványos megoldásokra képes. A Memphis képes egy stabil szintet hozni, a Clippersre ugyanakkor jellemző a hullámzó teljesítmény: a szezon még a szurkolók is vérmes reményeket fogalmaztak meg, most viszont már azzal is elégedettek lennének sokan, ha az első kört túlélné a csapat. Nem lesz könnyű menet.

Ha valaki látványos kosárlabdára, pörgős iramra és temérdek pontra vágyik, annak a Denver Nuggets és a Golden State Warriors mérkőzéseit ajánljuk. Egyik csapat sem a védekezéséről ismert, így itt főleg az fog egyik fél javára dönteni, hogy az adott mérkőzésen melyik gárda játékosai vannak jobb dobóformában. Megjósolhatatlan, ki fog továbbjutni.

NBA, a rájátszás párosításai

Keleti konferencia:

Miami Heat (1. kiemelt) – Milwaukee Bucks (8.)
New York Knicks (2.) – Boston Celtics (7.)
Indiana Pacers (3.) – Atlatna Hwaks (6.)
Brooklyn Nets (4.) – Chicago Bulls (5.)

Nyugati konferencia:

Oklahoma City Thunder (1.) – Houston Rockets (8.)
San Antonio Spurs (2.) – Los Angeles Lakers (7.)
Denver Nuggets (3.) – Golden State Warriors (6.)
Los Angeles Clippers (4.) – Memphis Grizzlies (5.)

A párharcok az egyik fél negyedik győzelméig tartanak. Az elöl szereplő csapatok kezdenek hazai pályán.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik