Sport

Ungvári a Dunába dobja ellenfelét, jön a dzsúdó-Eb

cselgancs(1)(960x640)(1).jpg (cselgáncs, karakas hedvig, cselgáncs eb)
cselgancs(1)(960x640)(1).jpg (cselgáncs, karakas hedvig, cselgáncs eb)

Budapest és a magyar válogatott készen áll, egy hét múlva kezdődik a cselgáncs-Európa-bajnokság.

Sokat várt erre a magyar cselgáncstársadalom: 32 év után újra Budapesten találkoznak Európa legjobb dzsúdósai. Több mint 400 sportoló látogat hozzánk, 200 újságíró akkreditáltatta magát az eseményre.

A magyar szövetség mindent megtett azért, hogy a közvélemény is lázba jöjjön, és ez úgy tűnik, sikerült is. Már 5000 jegy elkelt az április 25-28-ig tartó eseményre, amelyet a Papp László Sportarénában rendeznek meg.

A csütörtöki ünnepélyes sajtókonferencián és csapatbemutatón nemcsak az európai szövetség elnöke, Sergej Soloveycik méltatta a magyar szervezést, hanem a MOB főtitkára, Szabó Bence, a sportállamtitkár, Simicskó István, de maguk a sportolók is jelezték, érzik a felhajtást és bizonyítani akarnak.

A mieink mosolyogva, jó kedvűen várják az Eb-t, nem csoda, hiszen az eseményt népszerűsítő videók werkfilmjét is felidézték a szervezők. Ezt tesszük mi is.

Videó – a dzsúdó-Eb-t népszerűsítő film werkfilmje – 1. rész:

Videó – a dzsúdó-Eb-t népszerűsítő film werkfilmje – 2. rész:

A végleges verziókkal a neten és az elektronikus csatornákon lehet majd találkozni. A magyar válogatott legjobbjai „Budapesten állva” dobálják egymást, Csernoviczki Évát Joó Abigél – elmondása szerint – akár Törökbálintig is eldobná, de csak a Városligetbe teremti, Ungvári Miklós pedig Csoknyai Lászlót küldi a Dunába.

Hogy az Eb milyen távlatokat nyit a magyar cselgáncs számára, arról ITT olvasható néhány mondat.

A főszereplők gondolatai:

„Nem izgulok, általában csak a verseny előtti este szoktam. Annyiból persze más a helyzet, hogy ha a városban járva meglátom az Eb plakátjait, akkor átfut az agyamon, hogy mire is készülünk, megdobban a szívem. Szerintem nagyon jó csapatunk van, baráti, összetartó társaság, de ezzel sosem volt baj” – mondja Zámbori Bence, aki 66 kilóban indul, mellesleg U23-as Európa-bajnok.

Szerintünk ő a titkos esélyes.

„Bízom benne, hogy lehetek én is, szerintem ez mindenkiben benne van. Akiben meg nincs, abban meg a reális esélyesség van. Általában az Eb-ken jól szokott nekem menni, és a Hungária-kupán már éreztem, hogy nekem segít a hazai szurkolók buzdítása” – tette hozzá.

Bor Barna +100 kilóban vb-ezüstérmesként, háromszoros Eb-ezüstérmesként várja az Eb-t. Ő a magyar csapat mókamestere, erről is kérdeztük.

„Az, hogy valakinek bizonyítani kell, azt el kell felejteni. Magamért kell kiállni, magamért kell versenyezni elsősorban. Persze, általában jó kedvű vagyok, azt gondolom, fanyar képpel semmit nem lehet művelni. A versenyeken ezt elfelejtem és akkor tigrissé vagy sárkánnyá változom, ez nem kétség. A pozitív energiát próbálom átültetni a versenyekre.

Az Eb előtt most nem indultam a Világkupákon, keményen edzettem, nem vagyok lemaradva az ellenfelektől. Állóképességem, erőm rendben van, a bemelegedés, a környezet megszokása után majd eldől, ez mire elég. Valakit megbénít a közönség, valaki ebből merít energiát. Én úgy vagyok vele, ha kijön több ezer ember és csak rád kíváncsi, akkor az embernek tennie kell a dolgát” – így a paksi óriás.

Az Eb legszebb ipponjáért a versenyt támogató OTP Bank félmillió forintot ajánlott fel. Joó Abigélt kérdeztük arról, ez inspirálja-e majd.

„Én minden meccsen ipponnal akarok nyerni, vagy dobni egyáltalán. Szerintem azért ez elég szubjektív, hogy melyik volt a legszebb, majd meglátjuk. Az olimpián sikerült sérülten is, de lehet, hogy most a legfiatalabb, ismeretlen versenyző dob egy nagyot. Egyébként itt a sajtótájékoztatón kezdtem el csak izgulni, még nem nagyon tudatosult bennem, hogy Eb lesz” – éreztette a felhajtást a londoni olimpia 5. helyezettje.

A magyar válogatott tagjai:

Férfiak:

Gorjonácz Zsolt, Zámbori Bence (66 kg, mindketten Honvéd-Kipex), Ungvári Attila, Ungvári Miklós (73 kg, mindketten Ceglédi VSE), Csoknyai László (Atomerőmű), Krizsán Szabolcs (81 kg, Honvéd-Kipex), Cirjenics Miklós (Honvéd-Kipex), Farkas Bálint (TFSE) (100 kg), Bor Barna (Atomerőmű, +100 kg)

Nők:

Csernoviczki Éva, Erdélyi Lilla (48 kg, mindketten Ippon Judo Tatabánya), Maros Barbara (52 kg, KSI), Karakas Hedvig (Honvéd-Kipex), Szabó Katinka (57 kg, Leányvár), Baczkó Bernadett (KSI), Gercsák Szabina (63 kg, Miskolc), Szabó Franciska (70 kg, Leányvár), Joó Abigél (78 kg, KSI).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik