Sport

Újabb csodára készülnek a magyar hokisok

szurkolók (szurkolók, )
szurkolók (szurkolók, )

Olaszország ellen a feljutás a tét a budapesti divízió I-es jégkorong-világbajnokságon.

Igazi hullámvasutazás eddig ez a budapesti világbajnokság: nyertünk már nyögvenyelősen (Nagy-Britannia ellen), kaptunk ki egy félmeccses gálaelőadást követően (Dél-Korea ellen), majd szerdán történelmet írtunk azzal, hogy fegyelmezett játékunkkal és hősies küzdelemmel felülkerekedtünk Kazahsztánon. És mindez négy nap alatt történt!

Csütörtökön pihenőnap volt a divízió I-es vébén, így a magyar hokiválogatott tagjai kipihenhették a kazah csapat elleni találkozót, pénteken pedig már Olaszország következik. Az az olasz csapat, amely Kanadában született jégkorongozókkal van teletűzdelve és amely ennek megfelelően abszolút egyszerű, ám annál kellemetlenebb ütközős célhokit játszik. És, ha mindez nem lenne elég, Adam Dennis 96,43 százalékos védési hatékonysággal rukkolt elő eddig, meccsenként pedig mindössze 0,67 gólt kap. Nem semmi mutató. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy az olaszok eddig a “könyebb” meccseiken vannak túl.

„Legalább olyan nehéz lesz, mint a kazahok elleni meccs nagyon összeszedett brigádról van szó. Mindenki ismeri itt az olaszok játékerejét” – mondta a Sport24-nek a kazahok elleni meccset követően Szuper Levente, aki a szövetségi kapitány elmondása szerint pénteken is kezdeni fog.

„Nekünk saját magunkkal kell foglalkozni, hogy ahogy egy fájó vereség után ne menjünk le a pokolba, úgy a kazah meccs után se menjünk fel teljesen a mennyországba. Meg kell tanulunk profinak lenni, hogy reálisan nézzük a dolgokat. A talajon kell maradnunk, és küzdeni, és menni előre, és kihozni a maximumot” – így Szuper, aki az Asiago és a Milano Vipers színeiben testközelből is belekóstolhatott az olasz jégkorongba.


Reméljük a fiúk örömükben borulnak össze ismét
Fotó: MTI / Földi Imre

Miután kijavítottuk a koreaiak elleni, példa nélküli vereséget – korábban sosem nyertek ellenünk –, ráadásul a rendes játékidőben, így feljöttünk a divízió I A csoportjának második helyére – bár Kazahsztán a péntek délutáni, Dél-Korea elleni 4-2-es győzelmével visszaelőzött bennünket. Amennyiben pénteken este a rendes játékidőben sikerülne nyerni, úgy… Nos, úgy hazai környezetben élhetnénk át azt az extázist, amit 2008-ban ki a helyszínen, ki a televízió képernyője előtt élt át a szapporói feljutás következtében, mivel már biztosan első két helye valamelyikén zárnánk, ugyanis szombaton a Japán elleni találkozónkat megelőzően a kazahok és az olaszok egymással meccselnek. Ha az olaszok nyernek, akkor ők örülhetnek, a magyar-kazah versenyfutás pedig tovább folytatódik.

De ne szaladjunk ennyire előre.

Egy fájó emlék is kellőképpen feltüzelhet bennünket Olaszország ellen: 2011-ben pont ők fosztottak meg bennünket egy hosszabbításban ütött góllal a feljutástól. Azt a gólt Armin Helfer ütötte, aki most is tagja az olasz keretnek.

Apró érdekesség még, hogy napra pontosan öt évvel ezelőtt győztük le Ukrajnát és jutottunk fel az A-csoportba.

A szurkolókra egészen bizonyos, hogy ezúttal sem lesz majd panasz. Úgyhogy csak azt tudjuk üzenni hokisainknak, amit a drukkerek a keddi szünnapon, valamint az összes mérkőzésen: Gyerünk, gyerekek, egy ország veletek!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik