Sport

Régen várt magyar tornászbravúr

Böczögő Dorina (Böczögő Dorina)
Böczögő Dorina (Böczögő Dorina)

Böczögő Dorina és Makra Noémi is finalista a torna-Eb összetett versenyében.

Rendkívül jól szerepelt Böczögő Dorina és Makra Noémi a tornászok moszkvai Európa-bajnokságán a selejtezőben, ugyanis mindkét tornásznő bejutott az egyéni összetett fináléba. Ez azért is kiemelkedő eredmény, mert a magyar tornasportban arra már nagyon régen volt példa, hogy két versenyző is szerepeljen a 24-es döntőben.

A versenyzést az 1. csoportban Divéky Luca kezdte, aki gerendán mutatkozott be először, és kifejezetten jó gyakorlatot mutatott be. A talajon a 3. sorra elfogyott lendülete, így a 2. szer után biztossá vált, hogy az egyéni összetett döntőre nem lesz esélye, felemáskorláton pedig a leugrásban rontott.  Egyéni összetettben végül a 30. helyen végzett.


Fotó: MTI

A 3. csoportban az olimpikon Böczögő  Dorina és az ifjú tehetség Makra Noémi felemáskorláton kezdtek, mindig Böczögőt szólították először, ez a szer mindkettőjüknek jól sikerült. Böczögőnek a gerendán kisebb megingásai voltak, míg Makra sajnos kétszer is leesett, ami Altorjai Sándor tájékoztatása szerint azért bosszantó, mert ha az országos bajnoknő megcsinálja gyakorlatát, pontszáma alapján ott lett volna a szer nyolcas döntőjében.

Talajon mindketten bemutatták, amit tudnak, ráadásul Makra a 11. helyen végzett, ez pedig azt jelenti, hogy harmadik számú tartalék a talaj döntőjében. Ugráson fordult a sorrend, Makrát szólították először, aki egy jó ugrást teljesített. Böczögő a fináléért ment, ezért két ugrást is bemutatott, az első jól sikerült, a másodikban viszont a leérkezésnél hozzáért a keze a talajhoz, ez pedig egy pont levonást jelentett, tehát a finálés remények elszálltak.

Az egyéni összetettben azonban remekeltek, Böczögő a több mint 50 tornászt felvonultató kontinensviadalon a 13., míg Makra a 14. helyen végzett. Ez pedig azt jelenti, hogy mindkét versenyző szerepel a legjobb 24 tornászt felvonultató egyéni összetett fináléban, ahova országonként két versenyző juthatott, így végül Böczögő a 12., Makra a 13. helyen lett finalista.

Pénteken a két hölgy mellett Rácz Attila és Tálas Bence is szerepel a férfiak egyéni összetett döntőjében, amely mindenképpen történelmi tettnek számít.

“Elégedett vagyok a lányokkal az egyéni összetett eredményt tekintve, de ide vehetem Tálas Bencét és Rácz Attilát is, hiszen több mint 10 éve nem volt olyan, hogy a férfiaknál és a nőknél is 2-2 magyar versenyző szerepeljen az egyéni összetett fináléban, ez óriási eredménynek számít. Az pedig szintén kiemelendő, hogy az egész Eb-n valamennyi szert tekintve eddig Berki Krisztiánnak kapta a legmagasabb pontszámot lólengésben” – értékelt Altorjai.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik