Sport

Hoki-vb: csapatként csodát tehetünk

Szuper Levente (szuper levente, )
Szuper Levente (szuper levente, )

Taktikai változtatás, újoncok és A csoportot is megjárt veteránok. A magyar válogatott felkészülését segítő Majoross Gergelyt kérdeztük a vasárnap kezdődő divízió I-es vb-ről és csapatról.

Újabb szapporói hőssel gazdagodott a magyart jégkorong válogatott szakmai stábja: Majoross Gergely is csatlakozott Rich Chernomaz csapatához. A volt játékos Diego Scandella videóelemzéses munkáját segíti.

Az esélyekről visszafogottan nyilatkozott a Sport24-nek, szerinte a harmadik hely is egyfajta bravúr, vagy legalábbis jó teljesítmény lenne a csapattól. A feljutás pedig ma is, ahogy 2008-ban is a csoda kategóriába tartozna. Most nekünk a legfontosabb az első vasárnapi mérkőzés aztán utána szépen lépésről lépésre próbálunk építkezni – tette hozzá.

Fotó: Kummer János

Van, akinek ez a 21. világbajnoksága, és vb-újoncot is avattok. Mennyire ért össze a csapat?

Abszolút csapattá érett ez a társaság, jól be tudtak illeszkedni a fiatalok. Ezt segítette az is, hogy viszonylag hosszú volt a felkészülés.

Emellett mindenki valamiért nagyon motivált.  Vannak azok a játokosok, akik jogosan gondolhatják, hogy ez lesz az utolsó hazai vb-jük.  A fiatalok szeretnék megmutatni, hogy nekik van itt helyük, és hogy át tudják venni az előző generációtól a stafétebotot. Vannak páran korban eközött a két csoport között, aki külföldön játszik, és ott szeretné tovább építgetni a karrirerjét. Van olyan, aki egyszerűen csak szeretné még egyszer átélni, amit már egyszer 2008-ban átélhetett. Mindenki nagyon motivált és mindenkinek ugyanaz a célja: innentől kezdve  hamar összeáll egy társaság.

A japánok elleni felkészülési meccs sok szempontból nem számít mérvadónak, mégis jó volt látni, hogy rendkívül élénk, agresszív volt a magyar csapat. Ez minek tudható be?

Látszott, hogy már sokkal magabiztosabban mozogtak az új taktikában (lásd a keretes). Most már mindenki elsajátította, nem gondolkozik a pályán, hogy most merre is kell mennem, hanem egyből reagál és ezáltal sokkal agresszívebbek tudunk lenni. Ez a taktika nagyon fekszik ennek a válogatottnak, Rich nyilván ezért választotta ezt.

Ráadásul mostantól már nincs semmi jelentősége annak, hogy kinek hogy sikerült a klubszezon. Mindenki 100 százalékkal csak erre összpontosít, és mindenki jó hangulatban jó kedvvel, sikerre éhesen várja a világbajnokságot.

Mit jelent ez a sok szám?

Mit jelent az új taktika? A magyar válogatott 1-3-1-es felállásban játszik, ami egy hátvéd és egy csatár játékában mutatja a legnagyobb különbséget a megszokott 1-2-2-es (egy center, két hátvéd, két csatár). Tulajdonképpen egyetlen klasszikus értelemben vett csatár és hátvéd szerepel benne, a hármasban pedig a védő és támadó szerepek jobban összemosódnak. A legnagyobb előnye ennek a játékrendszernek ha jól működik, hogy nem tud emberfölénybe keveredni az ellenfél. Koncentrációban és fizikai munkában, korcsolyázásban viszont sokkal többet igényel.

 

Miben kell más, több a játékosoktól ehhez a taktikához?

Óriási fegyelem kell hozzá, és az öt embernek nagyon kell értenie, hogy melyik szituációban ki merre mikor indul. Ahogy ebben valaki egy kicsit más szeretne csinálni, úgy dől az egész. Erős csapategység kell, és nagyon nagy elkötelezettség, az iránt, hogy mindenki csak azt csinálja, amit az edző kér.

Ha viszont ez jól működik, akkor – ahogy ezt látták a nézők Japán ellen is – nagyon nehéz vele bármit kezdeni. Nekem azt volt az érzésem a meccs alatt, hogy mindig többen vagyunk, ott ahol a korongos ember van, nagyon ritkán alakultak ki egy az egyek. Sokkal több olyan volt, mikor a japánoknál volt a korong, hogy egy a kettő, kettő a három ellen próbáltak valamit kialakítani kis területen, nem sok sikerrel. Ez lehet a kulcs a többi ellenfél ellen is.

Majoross (jobbra)részese volt a csodának / Fotó: MTI

Ha három szóval kéne jellemezned a csapatot, mik lennének ezek?

Óriási harci kedv, óriási fegyelem, és állandóság. Hogy ne engedje a csapat, vagy egy-egy játékos, hogy bármi eltérítse attól, ami a dolga. Sem az hogy győz sem az, hogy veszít. Sem az, hogy számára kedvezően, vagy kedvezetlenül alakulnak a körülmények. Ehhez hozzátartozik az is, hogy a nyomás se befolyásolja, az elvárások a csapattal szemben.

Lehet negatív hatása is a telt háznak, az óriási érdeklődésnek?

Azért szeretünk ilyen légkörben lenni, mert szeretjük ezt a nyomást, szeretünk szerepelni. Van valamiféle exhibicionizmus mindenkiben, akiben nincs, annak nem való az élsport.

Ha visszagondolok a pályafutásom engem az se zavart volna, ha tízezer ember tiszta szívéből gyűlöl, csak valami történjen, ne ötszáz ember előtt kelljen csúszkálni. Legyenek minél többen, legyen minél nagyobb a felhajtás.

A világbajnokság programját IDE, a magyar keretet pedig IDE kattintva érheted el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik