Sport

Nekik segítenek paralimpiai klasszisaink

Különleges sportnapot tartanak a mozgáskorlátozottak és a fogyatékkal élők számára Budapesten.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet április 13-án, szombaton  ötödik alkalommal rendezi meg a MERI Sportnapot.

A cél, hogy a mozgáskorlátozott, fogyatékos emberek megismerhessék és kipróbálhassák azokat a sportokat, amelyeket ők is űzhetnek. Az esemény társszervezője a Magyar Paralimpiai Bizottság. A rendezvény idei védnöke Tóth Tamás kétszeres ezüstérmes paralimpikon úszó.

A rendezvényen – amelynek az OORI ad helyet – több mint húsz sportágat próbálhatnak ki az érdeklődők. Bocsázhatnak, kerekesszékkel kosarazhatnak vagy rögbizhetnek, ülőröplabdázhatnak, de a vívás vagy a lovaglás és a karate is közelebb kerülhet hozzájuk.

Több sportot paralimpikonok, világ- és Európa-bajnok parasportolók mutatnak be. A sportnap házigazdája, Dani Gyöngyi ötszörös ezüstérmes paralimpikon vívó mellett a tavalyi londoni paralimpia résztvevői közül ott lesznek például a zászlóvivő Biacsi ikrek, Pálos Péter paralimpiai bajnok asztaliteniszező, az ezüstérmes női párbajtőr csapat tagjai, Krajnyák Zsuzsanna ezüstérmes paralimpikon és világbajnok vívó, Kanyó Zsolt paraatléta, Sas Sándor és Szávai Csaba erőemelők, Gurisatti Gyula sportlövő és Farkas László teniszező is. A sportnapon emellett Boronkai Péter többszörös világbajnok triatlonossal, Horváth Kinga wakeboard- és Mányik Richárd paragility világbajnokkal is lehet majd találkozni.

Tavaly több mint ötszázan vettek részt a rendezvényen, az aktív sportolók és az érdeklődők mellett olyan önkéntes segítők is jöttek, akik mozgásszervi rehabilitációval foglalkozó szakemberek vagy annak tanulnak.

Hazánkban több mint 300 ezer mozgáskorlátozott ember él, közülük mintegy 380-an rendelkeznek versenyigazolvánnyal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik