Sport

Meghalt a testépítés atyja

Joe Weider és Arnold Schwarzenegger (joe weider, arnold schwarzenegger, )
Joe Weider és Arnold Schwarzenegger (joe weider, arnold schwarzenegger, )

Elhunyt Joe Weider, a testépítés legendás élharcosa, aki sokat tett azért, hogy a sportág világszerte népszerűvé váljon.

Joe Weider aki Arnold Schwarzenegger színész-politikus testépítő pályafutásának elindításában is fontos szerepet játszott 93 esztendős korában szívelégtelenség következtében halt meg szombaton a Los Angeles-i San Fernando Valleyben lévő otthonában közölte szóvivője, Charlotte Parker.

„Conan, a barbár” meleg szavakkal emlékezett meg egykori mentoráról és barátjáról, akinek halálhírét Twitterén és honlapján is kommentálta. „Ő volt a fitnesz keresztapja, aki mindannyiunkat azzal biztatott, hogy a testünk révén lehet belőlünk valaki. Ő tanított minket arra, hogy kemény munkával és edzéssel bajnokok lehetünk” – fogalmazott a testépítő karrierje után filmsztárrá vált Schwarzenegger.

A Kanadából származó Weider vékonydongájú kamaszként határozta el, hogy edzeni kezd, mert nem akart alul maradni a kisebbekre utazó zaklatókkal szemben. Először egy birkózóklubot választott ki, de onnan eltanácsolták a fizikuma miatt, így inkább vasúti fémhulladékokat emelgetett fáradhatatlanul.

Kitartása meghozta eredményét, meghívták egy testépítő klubba. Első body-building versenyét 17 évesen nyerte, és nem sokkal később megindította első magazinját, Your Physique címmel. Igazi hírnévre is saját tulajdonú tematikus magazinjainak segítségével tett szert, így vált a sportág befolyásos gurujává. A testépítést, az egészség és a fitt életmód üzenetét a további magazinkiadásokkal népszerüsítette. Alapítója, tulajdonosa volt a Men’s Fittness és a Shape, Muscle & Fitness és a Flex lapoknak az utóbbi kettőnél Schwarzenegger éppen a közelmúltban vállalta el a  főszerkesztői posztot.

A sportág támogatására Weider több neves versenyt indított útjára: 1965-ben a Mr. Olympia versenyt, amelyet 1980-ban követett annak női változata, a Ms. Olympia, majd 1995-ben a Fitness Olympia és 2003-ban a Figure Olympia, de testvérével ő alapította meg a Nemzetközi Testépítő Nemzetközi Szövetséget is.

Relikviáit az austini Texasi Egyetemnek ajándékozta, amely 2011-ben nyitotta meg a Testedzés Joe és Betty Weider Múzeumát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik