Sport

Isztambul nem a magyarokkal van elfoglalva

Törökország gőzerővel készül arra, hogy Isztambul nyerje el a 2020-as nyári olimpia rendezési jogát. A rendezésről szeptember 7-én dönt a NOB.

A városban lépten nyomon az eseményt hirdető plakátokba botlik a látogató. Sőt még egy felújítás alatt álló mecsetet körülölelő állványzatra terített molinó is öles betűkkel hirdeti: “Istanbul 2020”.

A török légitársaság a gépei fedélzetén olvasható lapjában négy oldalt szentel a hét év múlva sorra kerülő eseménynek, amelyért a több mint 13 millió lakosú török metropolisz mellett Madrid (a spanyol kandidálásról pozitív véleménye volt a szemlebizottságnak) és Tokió verseng.

A szervezőbizottság egyik vezetőjével készített interjúból kiderül, hogy minden idők legmonumentálisabb megnyitó ünnepségét tervezik a Boszporusz partjain, amennyiben Isztambul lesz a házigazda.

A cikkben az is olvasható, hogy négy nagy versenyzóna lenne, és a sportolók átlagosan negyedóra alatt juthatnának el a város európai részére tervezett olimpiai faluból a helyszínekre.

A metróhálózat jelenleg is fejlesztés alatt áll, minek köszönhetően az eddigi 58 megállóhoz további 23 társul, illetve megépül a harmadik híd, amely összeköti a város európai és ázsiai részét.

Olyan létesítményeket is építenek, mint Európa harmadik legnagyobb sportcsarnoka, a 16 ezer néző befogadására alkalmas Sinan Erdem Sportcsarnok.

Isztambul az elmúlt években világversenyek sorát rendezte meg: kosárlabda-, a fedettpályás atlétikai, a rövidpályás úszó-világbajnokság vagy éppen a birkózó-vb és a női teniszezők WTA-vb-je is itt volt.

Isztambul – 2000, 2004, 2008 és 2012 után – immár ötödször pályázik az olimpia megrendezésére.

A NOB szemlebizottsága vasárnaptól szerdáig tartózkodik a török városban, ahol a magyar labdarúgó-válogatott kedden – közép-európai idő szerint fél 8-tól – játszik világbajnoki selejtezőmérkőzést a Fenerbahce stadionjában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik