Sport

Meghalt Hillary csapatának utolsó tagja

Mount Everest (mount everest, )
Mount Everest (mount everest, )

George Lowe-t 89 évesen egy angol idősotthonban érte a halál. Az új-zélandi férfi részt vetta Mount Everestre elsőként feljutó hegymászó1953-as nevezetes expedíciójában.

A férfi benne volt abban a kis csapatban, amely a legfelső tábort kialakította 1953. május 28-án 300 méterrel a 8848 méter magas csúcs alatt. Edmund Hillary és a nepáli Tenzing Norgay másnap hágtak fel a világ tetejére. Amikor Hillary a következő nap visszatért a táborba, Lowe forró levessel és oxigénpalackkal sietett elé.

“Na, George, legyűrtük a gazfickót!” – mondta neki Hillary a csúcsra utalva. Az új-zélandi születésű Lowe és Hillary életre szóló szoros barátságban voltak, nagyon sokszor másztak együtt. Hillary 2008-ban hunyt el.
Lowe özvegyének elmondása szerint férje sohasem bánta, hogy nem került reflektorfénybe, és csak másodrendű – jóllehet nagyon fontos – szerepe volt a történelmi csúcsteljesítményben, ahogy Hillary sem vágyott soha hírnévre, de ő nem kerülhette el.

Azóta már csaknem 4 ezer ember mászta meg a Mount Everestet – helyi nyelven: Csomolungmát -, de természetesen az úttörőké a fő dicsőség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik