Sport

Rasszista szurkolói miatt bűnhődik a Körmend

A többi közt cigányoztak és b..ziztak a vasi kosárlabdacsapat szurkolói, ezért egy meccsre nem mehetnek be a csarnokba.

A Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége Fegyelmi Bizottság úgy döntött, hogy a Fortress Körmend férfi-kosárlabdacsapata egy hazai meccset (bajnoki vagy kupatalálkozót) nézők nélkül kell, hogy lejátsszon.

A Körmend még nem döntötte el, hogy fellebbez-e a döntés ellen. A döntés az Alba Fehérvár elleni bajnoki meccsen történt verbális atrocitások miatt következett be.

A keretes összefoglalóban leírt (szó szerinti indoklás a szövetség illetékes testülete részéről!!!!) rigmusok mellett a szurkolók fizikai értelemben is túllépték a határokat, mivel elmozdították a reklámtáblákat, és különböző tárgyakat dobáltak a pályára.

Folytatása következik a történetnek.

Az indoklás (szó szerint idézzük a levelet):

Az MKOSZ Technikai Bizottsága fegyelmi eljárást kezdeményezett a Körmend – Alba Fehérvár kosárlabda mérkőzésen történtek miatt. A mérkőzésen a hazai csapat szurkolói a következő trágár kifejezésekkel illették az ellenfél játékosait, szurkolóit, a játékvezetőket:

Első negyedben: „Buzi Keller, buzi Keller!” „Három zsivány. Három zsivány!”

Harmadik negyedben: „Buzi Keller, buzi Keller!” „Fújd meg a sípot, fújd meg jól, baszd meg az anyád, baszd meg jól!” „Kurva anyád, kurva anyád!” „Három hülye, három hülye!” „Fuck you Fortress, fuck you!”

Negyedik negyedben: „Fújd meg a sípot, fújd meg jól, baszd meg az anyád, baszd meg jól!” „Meneküljetek, meneküljetek!” „Fehérváron mindenki cigány, mindenki cigány!” „Fuck you Fortress, fuck you!”

A szurkolókat többször figyelmeztették a sportszerű szurkolásra, ez eredményre nem vezetett. A hazai szurkolók az alapvonalon több esetben elmozdították a pálya felé a reklámtáblákat, ami miatt a rendezőknek kellett közbelépniük. A hazai szurkolók többször apróbb tárgyakat dobtak a pályára, amiket a rendezők azonnal eltávolítottak. A játékot egyik esetben sem kellett félbeszakítani.

A Fortress Basketball Körmend Sport Kft.-t e bajnokság során eddig nyolc alkalommal sújtotta a bizottság különböző fegyelmi büntetésekkel a mérkőzés rendjének megzavarása miatt, melyek az írásbeli figyelmeztetéstől az 500 000 forintos pénzbüntetésig terjedtek. Az ügyek vizsgálata során a bizottság észlelte, hogy az egyesület igyekszik felkészülni a mérkőzésekre oly módon is, hogy a szurkolói rendbontásokra azonnal reagálnak, így a pályát letakarítják, a szurkolókat figyelmeztetik a helyes magatartásra.

Ugyanakkor az is megállapítható, hogy nem képes az egyesület semmit tenni annak érdekében, hogy a szurkolók magatartása megváltozzék, sportszerűen viselkedjenek a mérkőzés során.

Ezért annak érdekében, hogy a szurkolók számára is nyilvánvaló legyen, hogy ők is az egyesület része, hogy felelősséggel tartoznak viselkedésükért, mert az az egyesületre hathat károsan, a bizottság a mérkőzés rendjének megzavarása fegyelmi vétség miatt elrendelte, hogy a Fortress Basketball Körmend Sport Kft. a következő hazai bajnoki vagy kupamérkőzését nézők nélkül, zárt sportlétesítményben tartsa meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik