Sport

Vállalható vereség a női pólósoktól

merész andrás (merész andrás, vízilabda, női vízilabda válogatott)
merész andrás (merész andrás, vízilabda, női vízilabda válogatott)

Már biztos csoportelsőként vereséggel fejezte be szereplését a Világliga európai selejtezőjében a magyar női vízilabda-válogatott, amely Athénban maradt alul három góllal a házigazdák legjobbjaival szemben a szerdai összecsapáson.

A pireuszi uszodában a világbajnoki címvédő hazaiak visszavágni készültek a január 26-án, Egerben elszenvedett 10-8-as vereségért, túl a presztízsen azért is, hogy életben tartsák amúgy igen halovány továbbjutási esélyüket. A görög csapat tudniillik nem csupán Merész András szövetségi kapitány kiválasztottjaitól kapott ki, hanem már a csoport harmadik tagjától, az olimpiai ezüstérmes spanyol gárdától is, ráadásul odahaza (7-12).

A tavaly Európa-bajnoki bronzérmes, a londoni ötkarikás játékokon negyedik magyar válogatott – mivel a csoportelsőséget már kiharcolta – alaposan átalakítva, pontosabban még tovább fiatalítva utazhatott a Vl-összecsapásra, miután a szakvezető a junior világbajnoki ezüstérmes ifjak közül többeknek is bizalmat szavazott, a nagyválogatott alapemberei közül ezúttal csupán néhányat véve számításba.

“Végül is csupán három felnőtt játékos volt velünk, mivel a hóesés miatt a center Bujka Barbara Németországban rekedt” – mondta Merész András a meccs után. Hozzátette, hogy a mérkőzésen három rövidzárlat is akadt, egy a medencében, kettő pedig azon kívül.

“A tervezett kezdési időpont nagyot csúszott, mivel egész Athénban áramszünet volt, így mi is vagy fél órát vaksötétben töltöttünk el az uszodában. Aztán meccs közben még egyszer előfordult hasonló, a harmadik rövidzárlatot pedig mi magunk produkáltuk, amikor az első negyedben hagytuk 5-2-re elmenni az ellenfelet” – összegzett a kapitány. Elmondta még, hogy csapata a folytatásban annál jobban teljesített, 8-8-nál utol is érte a görögöket, de a találkozó zárószakaszában a sorozatban öt emberelőnyt is kapó görögök elhúztak és nyerni tudtak.

“Összességében hasznosnak minősíteném ezt a mérkőzést, főképpen azért, mert annak a célnak, hogy megnézzük, a mélyvízbe dobott fiatalok mit tudnak, teljességgel megfelelt” – mondta a szövetségi kapitány.

A magyar csapat négy Világliga-fellépése közül hármat megnyerve végzett a trió élén. A csoport zárómeccsét szombaton játssza a spanyol és a görög válogatott Barcelonában, e találkozó végkimenetelétől függ, hogy melyik gárda csatlakozhat másodikként a magyar nemzeti együtteshez, s lehet ott szintén a Vl-selejtezők nyolc legjobb alakulatát felvonultató június eleji, pekingi szuperdöntőben.

Eredmény – női vízilabda Világliga, A csoport
Görögország-Magyarország 12-9 (5-3, 2-4, 3-1, 2-1)
A magyar góldobók: Takács 3, Illés, Csabai 2-2, Miskolczi, Horváth 1-1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik