Sport

Egy, csak egy duónk van a jégen

Nagy-Zsuzsanna-Fejes-Mate(960x640).jpg (nagy zsuzsanna, fejes máté, )
Nagy-Zsuzsanna-Fejes-Mate(960x640).jpg (nagy zsuzsanna, fejes máté, )

Régebben volt műkorcsolya sport Magyarországon, manapság nem annyira népszerű. Anyáink, apáink Vitray Tamás és Gyulai István közvetítésein nőttek fel és szorítottak a magyar versenyzőkért. Szerdától a kanadai Londonban a műkorcsolyázók idei világbajnokságán mindössze egy jégtánc kettős, a tehetséges Nagy Zsuzsanna, Fejes Máté duó képviseli hazánkat.

Nem kell elmenni Almássy Zsuzsiig, aki 1968-ban 6., majd 1972-ben ötödik volt a téli olimpián, vagy az 1980-ban világbajnoki aranyat, majd olimpiai ezüstöt szerző Regőczi-Sallay jégtánckettősig. Elég csak visszatekinteni a 2000-es évek elejére, amikor Sebestyén Júlia, Pavuk Viktória,Tóth Zoltán és jégtáncban Hoffmann Nóra – Elek Attila kettős révén még teljes csapattal vettünk részt a torinói téli olimpián.

Manapság mindössze egyetlen jégtáncospár képviseli Magyarországot a szerdán, a kanadai Ontario állam délnyugati részén fekvő Londonban kezdődő világbajnokságon. Nagy Zsuzsanna, Fejes Máté a tavalyi vb-n nem jutott be a legjobb 20-ba, 23. volt, ami közös pályafutásuk eddigi legjobb világbajnoki eredménye. A mostani vb-n 29 jégtáncos pár indul, a magyaroknak nem lehet más céljuk, hogy a rövidprogramban bekerüljenek az első 20-ba, s így szombaton bemutathassák kűrjüket.

Az eseményen a férfiaknál ott lesz a címét ezúttal hazai közönség előtt megvédeni szándékozó kanadai Patrick Chan, viszont a jövő évi szocsi olimpiára készülő orosz világsztár, Jevgenyij Pljuscsenko nem vesz részt a vb-n. Január végén hátműtéten esett át, felépülése pedig hosszabb időt vesz igénybe.

A nőknél is jégre lép a vb-címvédő, Európa-bajnok olasz Carolina Kostner, ahogyan a tavalyi világbajnoki ezüstérmes orosz Aljona Leonova és a bronzmedál birtokosa, a japán Szuzuki Akiko is.

A londoni sportági csúcstalálkozón sorozatban harmadik, összességében ötödik világbajnoki aranyáért száll harcba párosban a négyszeres Eb-győztes, olimpiai bronzérmes Aliona Savchenko, Robin Szolkowy német duó, míg a jégtáncosoknál ott lesz a jégen az ezúttal hazai közönség előtt korcsolyázó olimpiai bajnok Tessa Virtue, Scott Moir kettős.

A versenyeknek a 9090 néző befogadására alkalmas Budweiser Gardens ad otthont. A vb-re 50 ország csaknem 200 versenyzője nevezet.  Szerdán a párok és a férfiak, csütörtökön pedig a nők és a jégtáncosok rövidprogramjára kerül sor. A kűröket pénteken a párok és a férfiak, szombaton a jégtáncosok és a nők mutatják be. A világbajnokságot az Eurosporton élőben is lehet követni. Érdemes lesz nézni, gyönyörű sport.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik