Sport

Janics Natasa mégis nálunk kajakozna

janics natasa (janics natasa, douchev-janics natasa, )
janics natasa (janics natasa, douchev-janics natasa, )

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség hétfőn reggel közölte a hírt az olimpiai bajnok szándékáról.

“A magyar kajak-kenu a legerősebb” – Douchev-Janics Natasa – Fotó: AFP

Folytatódik a szappanopera Douchev-Janics Natasa körül. A háromszoros olimpiai bajnok kajakos tavaly ősszel jelentette be, hogy elhagyja Magyarországot, most felülbírálta elképzeléseit.

A versenyző szándékáról levélben tájékoztatta Baráth Etelét, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség elnökét és az elnökséget.

“El kell ismernem, hogy a magyar kajak-kenu sport és különösen a női kajak a legerősebb a világon” – a többi közt ez áll Douchev-Janics levelében, amelyben azt írja, hogy szándéka szerint Magyarországon folytatná a pályafutását.

“Nehezen, de megértettem a Szövetség döntését, megértettem a közvélemény egy részének elutasítását, megértem a nekem sokat nyújtó Szeged városa, egyesülete ellenérzéseit. Most azt kérem, engem értsenek meg. Nem kívánok trükköket alkalmazni a versenyengedélyem érdekében.

Nem hiszem, hogy hűtlenség lett volna szülőhazámba hazatérni. mint ahogy természetesnek tartom, hogy ott folytassam, ahol legjobb eredményeimet elértem” – így Janics.

A kajakos a levélben egyben bejelentette, hogy visszavonja a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetséghez benyújtott versenyzési engedélykérelmét, vagyis egészen biztosan nem akar más ország színeiben kajakozni.

Douchev-Janics Natasa jelenleg külföldön, Portugáliában edzőtáborozik, így az ügyről személyesen nem nyilatkozik.

JANICS NATASA LEVELE TELJES EGÉSZÉBEN ITT OLVASHATÓ EL.

Hogy mit gondol a döntésről a kajakszövetség főtitkára és Storcz Botond szövetségi kapitány, valamint a szegedi klub ügyvezetője, az ide kattintva elolvasható.

Előzmények

A magyar sportági szakszövetség korábban nem engedélyezte, hogy országot váltson a kajakos, pontosabban lelépési pénzt kért tőle, a korábban meghatározott belső szabályzata alapján. A szerb szövetség – merthogy Janics férje, a bolgár Andrian Douchev szerbiai munkavállalása miatt oda költözött volna – nem fizette ki a 150 ezer eurós összeget, ami azt jelentette, hogy a kajakos két évig nem versenyezhet más nemzet színei alatt.

Így döntött a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetség is, így felmerültek más lehetőségek annak érdekében, hogy mégis versenyezni tudjon a kajakos. Szóba került az is, hogy a cél érdekében elválna férjétől Janics Natasa.

A sportoló többször is ellentmondásosan nyilatkozott arról, miért is távozna Magyarországról. A Londonban olimpiai bronzérmet (egyesben) és ezüstérmet (kettesben, Kovács Katalinnal) szerző kajakos azt mondta, sosem érezte jól magát hazánkban, később arra hivatkozott, hogy a családot szeretné egybentartani a jövőben is.

Most úgy tűnik, a döntést felülbírálta a kajakos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik