Sport

Egy svéd tanár meghódította Amerikát

Viktor Fasth (viktor fasth, )
Viktor Fasth (viktor fasth, )

Viktor Fasth 30 évesen érkezett meg a tengerentúli profi jégkorongbajnokságba, de egyből letette a névjegyét.

Csonka szezon ide, vagy oda, az NHL-ben rendesen zajlanak az események, bár a szezon eddigi részében a Chicago Blackhawks ellopta a showt a többiek elől. A szeles városi csapat ugyanis az első 24 mérkőzésének mindegyikén szerzett legalább egy pontot, azaz nem lehetett legyőzni Toewsékat a rendes játékidőben. Az utóbbi két mérkőzésen aztán már megtört a jég, előbb a Colorado, majd most az Edmonton kapta el a Sólymok grabancát.

Fasth eszén nem könnyű túljárni (Fotó: AFP)

A ligában a második helyen az Anaheim Ducks áll, amely egy hármas győzelmi szériával lopakodik közelebb kicsit fáradni látszó riválisához. Ugyan magyar idő szerint hétfőn hajnalban nem a svéd Viktor Fasth állt a Kacsák kapujában, az északi hálóőr vaskosan benne van abban, hogy együttese ilyen előkelő helyen szerepel a rangsorban. Vele foglalkozunk az alábbiakban.

A portás nagy utat tett meg ahhoz, hogy az NHL-ben védhessen. A napvilágot Kalixban meglátó Fasth édesapja, Kenteric is kapus volt, a harmadosztályú IFK Vanersborg hálóját védte még a hetvenes években. Mondhatnánk, hogy Fasth esetében így kikövezett út vezetett a kapuba, azonban eloszlatta ezt a tévhitet:

„Azt szerette volna, hogy csatár legyek. De azt hiszem, hogy most már azért örül neki, hogy végül a kapusposztot választottam” – mondta mosolyogva február közepén az nhl.com-nak.

Sokáig csak alacsonyabb osztályokban védett a hazájában, megjárta a negyedik és a második ligát is, még három évvel ezelőtt, 27 esztendősen is a második vonalban szereplő Vaxjót erősítette. Amúgy pedig egy helyi gimnáziumban tanított mellette, autista gyerekekkel foglalkozott.

„Nagyon élveztem a tanítást, hogy foglalkozhattam azokkal a kölykökkel. Jó móka volt és rengeteg emberrel találkozhattam.”

2010-ben aztán nagyot fordult vele a világ, ugyanis a svéd élvonalban szereplő AIK-hoz kerül, ahol olyan jól szerepelt, hogy a 2011-es, majd a 2012-es világbajnokságon is a ketrec elé állhatott svéd színekben. Neki és hazája válogatottjának is előbbi torna sikerült jobban, ahol a sárga-kékek ezüstig, Fasth pedig a torna legértékesebb játékosának járó MVP-trófeáig jutott annak ellenére is, hogy a fináléban Finnország hat gólt is lőtt. Hazájában kétszer is az élvonal legjobb kapusa lett.

A hálóőrökre jellemző, hogy később érnek, mint a mezőnyjátékosok, így az Anaheim Ducks vezetői meg merték lépni azt, hogy Fasthot közel a 30-hoz szerződtették le még tavaly május 21-én. Eleinte nem is vállaltak nagy kockázatot, csak egy évre, 1 millió dollárért írattak alá vele. Talán a kaliforniai franchise vezetői sem tudták még akkor, mekkora hal is akadt a hálójukba.

Vert helyzetből is képes bravúrokra (Fotó: AFP)

Történt ugyanis, hogy a lockout miatt Fasth ismét a svéd másodosztályban (a Tingsryds csapatában) kezdte meg az idényt, január 26-án azonban már az NHL-ben debütált, ahol a Nashville Predators ellen rávezetésekben segítette győzelemhez övéit. Innentől kezdve Fasth kilencedik mérkőzéséig kellett várni ahhoz, hogy először hagyja el vesztesen a jeget, így majdnem beállította Ray Emery ligarekordját: a színesbőrű portás a 2003-04-es idényben kilenc győztes meccsel indította el NHL-es karrierjét.

Fasth azért így sem panaszkodhat, 12 mérkőzésen védett eddig, ebből tízet is megnyert a Ducks. Közel 93 százalékos védési mutatója, meccsenkénti 1,92-es kapott gólátlaga és két shutoutja is a vonatkozó mutatókban az első között van.

„Hogy mi a titok? Egy nagyon jó csapat van előttem, sokat segítenek abban, hogy lássam a korongot és rengeteget blokkolnak. Elképesztő munkát végeznek a kapu előtt. Az én célom innentől kezdve az, hogy amikor megkapom a lehetőséget, akkor a tudásom legjavával segítsem a csapatot. Lehetőleg minél több mérkőzésen a szezonban. Keményen dolgozom és keményen játszom, ha az edző választása rám esik” – mondta el a siker titkát Fasth.

A Ducks vezetőit mindenesetre meggyőzte, ugyanis nemrégiben hosszabbítottak vele két évvel: jövőre 2,4 millió dollár, utána pedig 3,4 millió üti majd a markát. A hosszabbításról szóló papírost mindössze kilenc mérkőzés után dugták az orra alá.

A koronát a 2013-as szezonjára a legjobb kapusnak járó Vezina-trófeával és/vagy a Stanley Kupa elhódításával tudná csak feltenni. A legszebb pedig az egészben az, hogy debütáló idény ide, vagy oda, erre minden esélye meg is van!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik