Sport

Nincs magyar elődöntős a gyorskori-vb-n

Négy magyar versenyző közül senki sem tudott olyan időt elérni a debreceni gyorskorcsolya-vb 1500 méteres számában, mely elődöntőt ért volna.

A nyitónapon előbb a hölgyek léptek jégre: Heidum Bernadett és Keszler Andrea volt érdekelt az előfutamok során. A váltóban 2009-ben Európa-bajnok Keszler a januárban összetettben Eb-t nyert olasz Arianna Fontanával és a kanadai vb-ezüstérmes Valerie Maltais-vel került egy futamba, velük nem tudta tartani a tempót, sőt, végül a lengyel Patrycja Maliszewska is megelőzte, negyedik lett, így nem jutott tovább.

Heidum itt még a második helyen haladt – Fotó: MTI

A hatodik előfutamban Heidum Bernadett lépett jégre, s a 13,5 körös táv nagy részében az első és a második helyen haladt, a hajrában viszont az egyik kanyarban egy pillanatra elveszítette egyensúlyát, kiesett a ritmusból és a harmadik pozícióba csúszott vissza. Ezt a helyet aztán a célba érkezésig sikerült megtartania, időeredménye azonban nem volt elég a továbblépéshez.

“Három körrel a vége előtt úgy éreztem, hogy még meg tudom előzni a brit lányt, de majdnem elestem, mert belekorcsolyáztam egy vájatba. Ezután már nem maradt sem elég időm, sem elég erőm ahhoz, hogy feljöjjek a második helyre” – nyilatkozta Heidum.

A férfiak mezőnyében a debreceni közönség Knoch Viktornak és Liu Shaolin Sándornak szoríthatott. Knoch az első futamban kapott helyet, a nyitókörben az élre állt, a táv feléhez közeledve azonban már kínai és holland riválisával csatázott, ennek nyomán visszaesett a harmadik pozícióba, s a mögötte érkező lett Roberto Pukitis az egyik kanyarban összeütközött, s mindketten elestek. A versenybírók a futam után Knochot megbüntették, mert őt látták szabálytalannak, lett riválisát pedig továbbjuttatták.

“Úgy gondolom, hogy nem volt tiszta az ellenfelem előzése, de az utóbbi időben a bírók folyamatosan ellenem ítélnek, a januári Európa-bajnokságon is ezt tapasztaltam – mondta Knoch. – Pukitis a kanyar közepén, a harmadik bólyánál ért be elém, szerintem ez még nem tekinthető előzésnek, a negyedik bólyánál már elengedtem volna.”

Liu Shaolin Sándor nagyon erős futamba került, vb- és Eb-érmes ellenfelei nem is hagytak neki sok esélyt: a hajrá kezdetekor magasabb tempóra kapcsoltak, lehagyták a magyar korcsolyázót, aki két riválisát megelőzte, s negyedikként ért célba – a továbbjutáshoz viszont ez kevés volt.

300 méteren viszont ott volt az elődöntőbe a magyar női váltó, azonban a finálés szereplést már nem sikerült kivívniuk.

Az olimpiai és világbajnoki kínai staféta nagyon magabiztosan, a hajrában már szinte kiengedve nyerte meg a döntőbe jutásért rendezett futamot. A második helyért a japánok és az olaszok vívtak nagy csatát, ebből végül az ázsiaiak jöttek ki jobban.

A Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Lajtos Szandra, Kónya Zsófia összetételű magyar váltó a rajt után hamar jelentős hátrányba került, végül a győztes kínaiaktól több mint hét másodperccel lemaradva ért célba negyedikként.

A vasárnapi döntőben a kínaiak és a japánok mellett a másik elődöntőben elsőként és másodikként zárt dél-koreaiak és kanadaiak lesznek érdekeltek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik