Pars Krisztián (pars krisztián, )
Sport

Működik a biológiai útlevél

A 2005-ös szabadtéri atlétikai világbajnokságon adott minták újraelemzésekor hat sportoló, többek között a férfi kalapácsvetés arany- és ezüstérmese, a fehérorosz Ivan Tyihon és Vagyim Gyevjatovszkij is fennakadt a vizsgálatokon.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) pénteki közleménye szerint a Helsinkiben rendezett vb mintáinak jelentős részét tesztelték újra, s a két kalapácsvető mellett a szintén fehérorosz, súlylökésben hatodik Andrej Mihnevics és a női súlyban győztes Nagyezsda Osztapcsuk, illetve a női kalapácsvetés orosz győztese, Olga Kuzenkova és honfitársa, a távolugrásban második Tatyjana Kotova mintáiban bukkantak ellentmondásos értékekre.

Az öt dobóatléta esetében nem jelent meglepetést az újratesztelések eredménye, ugyanis mindannyiuknak volt már korábban is nyilvánosságra került doppingesete.

Magyar szempontból Tyihon és Gyevjatovszkij esete különösen érdekes, férfi kalapácsvetésben Pars Krisztián is döntős volt 2005-ben: amennyiben utólag törlik a fehéroroszok eredményét Pars a hetedikről az ötödikre lép előre.

A tavalyi londoni olimpián, ahol Pars aranyérmet nyert, Tyihon azért nem indulhatott, mert közvetlen a játékok előtt derült ki, hogy a 2004-es athéni olimpián adott mintáinak ismételt vizsgálata során tiltott szer nyomaira bukkantak az ellenőrök. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) decemberben megfosztotta athéni ezüstérmétől, s az ötödik Pars a negyedik helyre lépett előre.

Női távolugrásban Vaszi Tünde döntős volt Helsinkiben, így Kotova kizárása után a tizedik helyett a kilencedik helyet szerezheti meg. Az IAAF közleményében jelezte, hogy további információt az eljárási folyamat végleges lezárása után ad majd ezekben az ügyekben.

Ajánlott videó