james magnussen (ausztrál úszók, james magnussen)
Sport

Nyugtatót szedtek az olimpián az ausztrál úszók

Meglepő bejelentést tett az ausztrál férfi-úszóválogatott hat tagja.

A nyilvánosság elé álltak az ausztrál úszók (Fotó: AFP)

Az ausztrál férfi-úszóválogatott hat tagja – köztük a 100 méter gyorson világbajnok, olimpiai ezüstérmes James Magnussen – elismerte, hogy a tavalyi londoni játékok előtt nyugtatókat, altatókat használtak, noha ezeknek szedését tiltja hazájuk olimpiai bizottsága.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője az eset kapcsán elmondta: nincs szó doppingvétségről, hiszen az ausztrál versenyzők által használt készítmény, a stilnox nincs rajta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség tiltólistáján, ugyanakkor az Ausztrál Olimpiai Bizottság nem javasolja a használatát, mert tartós szedése függőséget okozhat.

„Ez fegyelmi és nem doppingkérdés. A sportolók megsértették az olimpiai bizottsággal kötött szerződésüket, emiatt szankciókra számíthatnak” – tette hozzá Tiszeker.

A londoni olimpián 100 méteres gyorsúszásban az aranyéremről egy századmásodperccel lemaradt Magnussen, illetve a bronzérmes 4×100-as vegyesváltóban vele együtt szerepelt Matt Targett és Tommaso D’Orsogna, valamint a dobogós helyezés nélkül maradt Eamon Sullivan, James Roberts és Cameron McEvoy állt a nyilvánosság elé azzal, hogy a játékokat megelőző manchesteri edzőtáborban mindannyian stilnoxot használtak. Tettüket butaságnak és gyerekes cselekedetnek tartják.

Emiatt hazájuk olimpiai bizottsága most elveheti tőlük a 2016-os riói játékokig folyósítandó járandóságukat, illetve a három londoni érmestől visszakövetelheti jutalmukat. Magnussen 10 ezer, Targett és D’Orsogna 7500 ausztrál dollárt kapott.

Az ausztrálok az utóbbi két évtized alatt a londoni játékokon teljesítettek a leggyengébben úszásban: csupán egyetlen arany-, hat ezüst- és három bronzérmet szereztek.

Ajánlott videó