Sport

Szolnoki zászlóügy: a rendőrség visszadobta a labdát

A rendőrség szerint nem ők intézték a beléptetést a botrányos utóéletet élő Szolnok–Holon férfi-kosárlabdamérkőzésen. A város polgármestere is tiltakozik a történtek miatt.

Kedden este a Szolnoki Olaj kosárlabdacsapata hazai környezetben győzött az izraeli Hapoel Holon ellen az Eurochallenge Kupa nyolcaddöntős szakaszában, ezzel életben tartotta a továbbjutási esélyeit.

A mérkőzés másnapján és harmadnapján azonban nem a győzelem, sokkal inkább a foghíjas lelátó adott beszédtémát.

Történt ugyanis, hogy a hazai ultratábor kivonult a Tiszaligeti Sportcsarnokból, miután a rendezők nem engedték bevinni a csarnokba a szurkolók jól megszokott drapériáit, valamint a szimpatizánsok állítása szerint a magyar zászlót sem.

A hírek arról szóltak (a klub is ennyit mondott az ügyben), hogy a drukkerek a rendőrséggel egyeztettek arról, milyen drapériákat lehet bevinni a csarnokba. Közleményükben azt írták, az izraeli csapat biztonsági főnökének volt a kérése, hogy magyar zászló ne lengjen a Tiszaligeti Csarnokban.

A rendőrség aztán csütörtökön megszólalt, szűk szavú közleményt adott ki. Ezt most közöljük az alábbiakban, emlékeztetőként csatolva a drukkerek kommünikéjét.

Közlemények a magyar zászló ügyében:

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság csütörtöki közleménye

A Szolnok városában 2013. február 19-én megrendezett Szolnok Olaj – Hapoel Holon kosárlabda-mérkőzést a Szolnoki Rendőrkapitányság érvényes szerződés alapján biztosította.

A normál biztonsági kockázatú meccsen a kapitányság két járőre látott el szolgálati feladatot. A beléptetést nem a rendőrség végezte. A mérkőzés ideje alatt rendőri intézkedésre nem került sor.

A Szolnok szurkolóinak szerdai közleménye:

Értetlenül állunk a tegnap este történetek előtt, melyre városunkban, szeretett klubunk mérkőzésein még soha nem történt példa. Meglepő volt a csarnoknál lévő rendőrök és biztonságiak létszáma, a stílusról már nem is beszélve.

A bejáratnál a biztonságiak-rendőrök nem engedték be a mérkőzésre csoportjaink drapériáit, magyar zászlókat, melyek már hosszú évek óta kint függenek minden Olaj meccsen. A válasz annyi volt, hogy a mai mérkőzésen nem lehet, mert az izraeli vendégcsapat biztonsági főnöke ezt kérte/írta elő pályára lépésük alapvető feltételeként. Se a magyar nemzeti színű zászló, se a székely zászló, se a csoportok drapériái nem tartalmaznak semmi sértőt, és nem tiltott. Így senki nem tilthatja meg ezeknek a használatát sem.

Nemzeti önérzetünkben sértettek meg, és úgy tűnik, ehhez partner volt tegnap este valamelyik hazai szerv is. Felháborító!

Válaszreakcióként nem láttunk más megoldást, mint hogy tüntetőleg bojkottáljuk a mérkőzést. Ma napvilágot látott klubunk technikai igazgatójától egy nyilatkozat, melyben azt állítja, hogy a szurkolók egyeztettek a rendőrökkel meccs előtt. Ez így igaz, viszont a helyi rendőrség részéről annyi hangzott el, hogy minden, a mérkőzéssel nem összefüggő kiírást, drapériát nem lehet bevinni, illetve ha valaki verbálisan szidalmazza a vendégcsapatot, utalva származására, annak vállalnia kell a felelősséget. Mi saját csatornáinkon keresztül erről tájékoztattuk is a szurkolókat.

Csoportjaink drapériái semmilyen jelenleg hatályos törvénnyel nincsenek ellentétben, a magyar zászlót pedig egy magyar csapat mérkőzésén oda nem illőnek tartani minden, csak nem korrekt. Sőt, ez több mint sértő!

Ezzel nem tudunk azonosulni, és teljesen elítéljük annak a gondolatát is, hogy ma Magyarországon bárhol és bárki megtiltsa a nemzeti színű zászlónk használatát bárkinek. Mert nekünk, egy idézettel élve: „Magyarnak lenni: büszke gyönyörűség!” Sajnálattal vettük tudomásul, hogy nem mindenki gondolta ezt így tegnap.

Az egész eset sok kérdést vet fel, amit nem ártana hivatalosan is tisztázni a szolnoki klub, a rendezői hátteret biztosító Védelem Holding Zrt., illetve a rendőri szervek részéről.

OilBoys – First Line – UO30 szurkolói csoportok

Az ügyben Szalay Ferenc szolnoki polgármester is megszólalt: “A nemzet jelképét egy magyar csapat mérkőzéséről senki sem zárhatja ki, megengedhetetlen, hogy ilyen előforduljon Magyarországon, aligha hiszem, hogy bárhol a világon hasonló esetet toleránsan kezelne a közvélemény” – írta közleményében a megyeszékhely polgármestere.

Szalay Ferenc, aki a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke is, hangsúlyozta: a szolnoki klub vezetőivel egyeztetve úgy tudja: ők a keddi sportesemény biztosítását végző céggel együtt jelenleg is vizsgálják a beléptetést rögzítő kamerák felvételét.

“Egyet biztosan állítottak: a Szolnoki Olaj KK nem utasított senkit a magyar zászló kitiltására” – tette hozzá a városvezető, jelezve, hogy bízik benne, a jövőben inkább a klub kiváló eredményeiről, a magyar férfi kosárlabda nemzetközi helytállásáról szólnak majd a hírek, mert “mindannyiunknak ez a legfontosabb”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik