Sport

Tilos volt Szolnokon magyar zászlót lengetni?

A Szolnoki Olaj szurkolói bojkottálták kedden a kosárcsapat nemzetközi mérkőzését. Íme, az okok.

Kedden este a Szolnoki Olaj kosárlabdacsapata hazai környezetben nyert az izraeli Hapoel Olon ellen az Eurochallenge Kupa nyolcaddöntős szakaszában, ezzel életben tartotta a továbbjutási esélyeit. A mérkőzés másnapján azonban nem a győzelem, sokkal inkább a foghíjas lelátó ad beszédtémát.

Történt ugyanis, hogy a hazai ultratábor kivonult a Tiszaligeti Sportcsarnokból, miután a rendezők nem engedték bevinni a csarnokba a szurkolók jól megszokott drapériáit, valamint a szimpatizánsok állítása szerint a magyar zászlót sem. Vereb József technikai igazgató a BB1.hu megkeresésére azt mondta, a szurkolók a rendőrséggel egyeztettek, amit utóbbiak is megerősítettek, állításuk szerint azonban nem minden az előre megbeszéltek szerint történt.

Ennek kapcsán egy közleményt adott ki a tábor.

A Szolnoki Olaj KK szurkolótáborának közleménye

Értetlenül állunk a tegnap este történetek előtt, melyre városunkban, szeretett klubunk mérkőzésein még soha nem történt példa. Meglepő volt a csarnoknál lévő rendőrök és biztonságiak létszáma, a stílusról már nem is beszélve. A bejáratnál a biztonságiak-rendőrök nem engedték be a mérkőzésre csoportjaink drapériáit, magyar zászlókat melyek már hosszú évek óta kint függenek minden Olaj meccsen. A válasz annyi volt, hogy a mai mérkőzésen nem lehet, mert az izraeli vendégcsapat biztonsági főnöke ezt kérte/írta elő pályára lépésük alapvető feltételeként.

Se magyar nemzeti színű zászló, se a székely zászló se a csoportok drapériái nem tartalmaznak semmi sértőt, és nem tiltott. Így senki nem tilthatja meg ezeknek a használatát sem. Nemzeti önérzetünkben sértettek meg, és úgy tűnik ehhez partner volt tegnap este valamelyik hazai szerv is. Felháborító!

Válaszreakcióként nem láttunk más megoldást, minthogy tüntetőleg bojkottáljuk a mérkőzést.

Ma napvilágot látott klubunk technikai igazgatójától egy nyilatkozat, melyben azt állítja, hogy a szurkolók egyeztettek a rendőrökkel meccs előtt. Ez így igaz, viszont a helyi rendőrség részéről annyi hangzott el, hogy minden, a mérkőzéssel nem összefüggő kiírást, drapériát nem lehet bevinni illetve ha valaki verbálisan szidalmazza a vendégcsapatot utalva származására, annak vállalnia kell a felelősséget. Mi saját csatornáinkon keresztül erről tájékoztattuk is a szurkolókat.

Csoportjaink drapériái semmilyen jelenleg hatályos törvénnyel nincsenek ellentétben, a magyar zászlót pedig egy magyar csapat mérkőzésén oda nem illőnek tartani, minden csak nem korrekt.

Sőt, ez több mint sértő! Ezzel nem tudunk azonosulni, és teljesen elítéljük annak a gondolatát is, hogy ma Magyarországon bárhol és bárki megtiltsa a nemzeti színű zászlónk használatát bárkinek. Mert nekünk, egy idézettel élve: “Magyarnak lenni: büszke gyönyörűség!”

Sajnálattal vettük tudomásul, hogy nem mindenki gondolta ezt így tegnap.
Az egész eset sok kérdést vet fel, amit nem ártana hivatalosan is tisztázni a szolnoki klub, a rendezői hátteret biztosító Védelem Holding Zrt. illetve a rendőri szervek részéről.

OilBoys – First Line – UO30 szurkolói csoportok

Ajánlott videó

Olvasói sztorik