Sport

Lemond aranyérméről az olimpiai bajnok birkózó

Visszaküldi az 1996-ban birkózásban nyert olimpiai aranyérmét a bolgár Valentin Jordanov a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB), miután annak végrehajtó bizottsága múlt kedden törlésre javasolta a sportágat a 2020-as játékok műsorából.

“Tiltakozásom jeleként visszaküldöm a NOB lausanne-i központjába az aranyérmemet, amelyet Atlantában szereztem” – jelentette be a hét-hét alkalommal világ- és Európa-bajnok sportoló, aki egyben a Bolgár Birkózó Szövetség elnöke. Az 53 éves tisztségviselő hozzátette: a birkózás az ókori és modern olimpiák alapvető sportága. A birkózás 16 olimpiai arannyal a legsikeresebb sportág Bulgáriában.

Jordanov támogatására Armen Nazarian, a bolgár kötöttfogásúak szövetségi kapitánya azt fontolgatja, hogy éhségsztrájkba kezd.

A Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) – amelynek hétvégi tanácskozásán lemondott Raphael Martinetti elnök – létrehozott egy különbizottságot, amelynek az lesz a feladata, hogy előkészítse a május 29-én esedékes NOB vb-ülésre a birkózás prezentációját, miután a NOB végrehajtó bizottsága múlt kedden törlésre javasolta a 2020-as nyári játékok műsoráról.

A végrehajtó bizottság előtt a birkózás mellett az ötkarikás programba bekerülni akaró hét sportág – a vusu, a sportmászás, a görkorcsolya, a fallabda, a karate, a wakeboard, valamint a baseball és a softball közösen – képviselői érvelnek majd felvételük mellett, s pályázatuk alapján dönt a NOB-testület arról, melyik kettőnek ajánlja olimpiai szereplését. A NOB szeptemberi közgyűlése szavaz végül arról, hogy a kettő közül melyik sportág kerülhet be a 2020-as programba.

Ajánlott videó