Sport

Volvo Kupa: pólóedzőnek lenni egyéni sport

lőrincz bálint (lőrincz bálint, vízilabda, )
lőrincz bálint (lőrincz bálint, vízilabda, )

Gyakorolt a jövő vízilabdája a Kecskeméti Fürdőben. A VII. Volvo Kupa nyitónapján a felnőttek és a juniorok meccsét Kemény Ferenc mesteredző mellett néztük végig.

Már második alkalommal rendezi meg Kecskemét a Volvo Kupát, de az első, 2008-as még a régi uszodában zajlott. Az újat másfél éve adták át a Széktói Stadionnal szemben, a korábbi fürdő helyén, vagy inkább mellett.

„Ez egy óriási ajándék a városnak” – mondta Kemény Ferenc mesteredző, Fecsó bá’ a fotósoknak, újságíróknak elkülönített piciny sarokban a magyar-magyar meccs előtt. Majdnem hatmilliárdos ajándék volt ez, kicsit csúszott is az átadás, de tény, hogy még Média Építészeti Díjat is kapott a Kecskeméti Fürdő.

Az 50 méteres versenymedence (a rossz nyelvek szerint csak 49 méter 90 centi…) mellett 25 méteres bemelegítő medence, 750 fős lelátó, összesen 1700 négyzetméteres vízfelület, csúszdák, hullámmedence, szauna, gyógyászati és fitnesz-szolgáltatások, éttermek működnek a létesítményben.

Ez az első nemzetközi esemény a Mercedes-város új uszodájában, és rögtön a Volvo nevet viseli – vicces. Az csak ráadás, hogy a hangosan beszélő még a Kanada-Románia meccsen szólított fel egy Opel-tulajdonost, hogy álljon arrébb a parkolóban, mert rossz helyen áll.

„Oktondiság lenne nem egyetérteni Tibivel, teljes mértékig támogatom az elképzeléseit, helyén való, hogy a fiataloknak szavaz bizalmat” – mondta Kemény Ferenc arra a kérdésemre, egyetért-e az új válogatott névsorral. Mikor arról érdeklődtem, az új kapitány vajon kikérte-e fia, Dénes véleményét, határozottan válaszol: „Már miért kérte volna ki, és egyáltalán, miért kérte volna bárkinek is ki a véleményét? Edzőnek lenni egyéni sportág”.


Szivós Marci nem játszott a juniorok ellen, autogramot osztogatott (Fotó: Sport24)

„A junior és a többi utánpótlás-válogatottból kell táplálkoznia a felnőtt válogatottnak. Fontos és örömteli, hogy vb-ezüstérmes lett a csapat, de ha csak kizárólag képzett, remek fickókat nevelnek ki az edzők, és véletlenül nem lenne eredmény, az is elég lenne a nagyok számára, hisz a lényeg ez.

Az, hogy az OB I.-ben indulás előny-e vagy hátrány a Juniorválogatottnak, még nem tudni. Két év múlva okosabbak leszünk. Vannak előnyei és hátrányai is, hisz a terhelés óriási. Képzeljük el, valaki Cegléden edz, Pesten jár főiskolára, és Kaposvárra, meg Egerbe kell járnia mérkőzésekre. Nem egyszerű” – így Fecsó bá.

A Kanada-Románia meccs vége amúgy elég paprikás lett, 11-11-nél 9 másodperc volt hátra, és a kanadaiak kaptak még egy fórt, amit ki is használtak. Nagyon nehezen viselte néhány román játékos a befújt kiállítást.

„Nyitott könyv a vízilabda, miközben a nézőnek halvány fogalma sincs arról, mi kiállítás és mi nem az, és legfőképpen miért ítélt így vagy úgy a játékvezető. Van, hogy borítékolható, hogy valaki megkap egy kiállítást, meg az, is, hogy 9 másodperccel a vége előtt nem illik fújni. De az is hiba, ha valaki az időt nézi, és elnéz egy alattomos szabálytalanságot” – mondta Kemény Ferenc, és egy érdekes felvetéssel szolgált:

„A birkózással is ez a gond. A NOB döntése kapcsán mindenki másról beszél, de talán csak egy ember mondta ki azt, hogy nem tudjuk, mi zajlik egy birkózómérkőzésen. Hazamegyünk úgy, hogy nem tudjuk, ki nyert, vagy miért. Ez nem jó, miközben a birkózásnak természetesen ott a helyen az olimpián.”

„Amúgy itt össze is szerelik az autókat?” – tér más témára Kemény, és erre igennel kell, hogy válaszoljak: több ezer Mercedes gördült már ki Kecskemétről.

„Milyen udvarias a srác. Na, ilyen Pesten biztos, hogy nem fordulna elő. Azt vettem észre, hogy vidéken illemtudóbbak a gyerekek” – utalt Fecsó bá a labdaszedő srácra, aki kétszer is megvárta, míg egy fotós kolléga elkattintotta képét, és csak azután indult el a kamera előtt.

Ebben is egyetértünk, meg abban is, hogy a Juniorválogatott helytállt Benedek Tibor csapata ellen az egyébként félhomályban rendezett találkozón (az egyik fénysort nem kapcsolták be a meccsek idejére…).

„Velük már nem foglalkoztam, de a rendszerben ott vannak, és mindenkiről tudok mindent. Vannak nagy tehetségek, a Manhercz gyerek még csak 15 éves, de nagyon ügyes” – tette hozzá Kemény Ferenc.

A mieink 13-7-re verték a mieinket, a lelátón helyet foglaló 300 ember jó kis edzést látott. Igen, csak 300-an voltak, talán a kanadaiak és a románok ellen többen lesznek. Sőt, biztosak vagyunk benne, hogy többen lesznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik