Sport

A kajak-kenu is veszélyben volt

kajak (kajak, )
kajak (kajak, )

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó testületénél a birkózás mellett egy másik magyar sikersportág is veszélyeztetett volt.

A napokban írtunk róla, hogy a NOB-vb úgy döntött, a birkózás lehet az a sportág, amely lekerülhet a 2020-as olimpiai műsoráról. A nagy visszhangot kiváltó intézkedésbe akár a Nemzetközi Birkózó Szövetség (FILA) elnöke is belebukhat.

A Népszabadság birtokába jutott dokumentum szerint egy másik magyar sikersportág, a kajak-kenu is veszélybe került a hétközi szavazáson, igaz az angol nyelvű iromány a canoe szót tartalmazza, amely az egész sportág mellett a szlalom számot, vagy a síkvízi versenyt is jelentheti.

A Népszabadság cikkéből kiderül, hogy két forduló után a birkózás és az öttusa állt nagyon rosszul, de mellettük a kajak-kenu, a gyeplabda és a taekwondo is a veszélyeztetett sportágak között volt. A vizes sport végül amolyan „szétlövésben” menekült meg, így a harmadik fordulóba már nem került be. A harmadik körben egyébként a taekwondo menekült meg, majd a negyedik, utolsó fordulóban az öttusa és a gyeplabda.

A birkózás mindvégig a legtöbb voksot kapta, a végén nyolcat, így ennek a sportágnak az eltávolítását javasolta a NOB-vb a 2020-as nyári olimpia programjából. A magyar birkózók eddig összesen 53 érmet szereztek az ötkarikás játékok történetében, aranyszínűből 19-et.

Érdekesség, hogy amennyiben a birkózó lobbi sikeres lenne, úgy nagy valószínűséggel az öttusa kerülne ki a programból, amelyben hazánk szintén nagyon sikeres.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik