Sport

Sokkolta a magyar birkózókat a NOB döntése

Lőrincz Tamás (lőrincz tamás, )
Lőrincz Tamás (lőrincz tamás, )

Megdöbbent és csalódott a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának keddi döntése miatt Lőrincz Tamás olimpiai ezüstérmes kötöttfogású birkózó.

A tavalyi londoni játékokon 66 kg-ban másodikként végzett sportoló azt mondta, szóhoz sem jutott, amikor értesült a hírről, hogy a tervek szerint a 2020-as olimpia programjában már nem szerepel majd a birkózás.

„Azt gondolom, a világ legnagyobb szégyene lenne, ha ezt az ősi sportágat levennék az olimpia műsoráról” – fogalmazott a Ceglédi VSE 26 éves versenyzője.

Korábban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Szabó Bence, valamint a Magyar Birkózó Szövetség főtitkára, Gáspár Tamás is megdöbbenését fejezte ki a döntést követően.

A 2006-ban Európa-bajnok Lőrincz Tamás hozzátette, nem látja még, hogy a pályafutását milyen módon érinti majd a későbbiekben ez a döntés, de abban reménykedik, lesz olyan erős nemzetközi lobbi, amelynek hatására nem kerül ki a birkózás az ötkarikás programból.

„Nem látok bele pontosan, hogyan zajlanak az egyeztetések, de a magam részéről elképzelhetetlennek tartom, hogy épp ez a sportág ne legyen ott az olimpián” – nyilatkozta Lőrincz.

Hasonlóan szomorúan reagált a hírre Módos Péter is, aki bronzérmes volt a kötöttfogásúak 55 kilogrammos súlycsoportjában a londoni játékokon.

„Nagyon nem örülök ennek a hírnek – kezdte mondandóját. – Az az igazság, hogy én a családi hagyományok miatt akkor is birkózni kezdtem volna, ha már annak idején sem lett volna olimpiai sportág, de az biztos, hogy a gyerekek nagy részét külön motiválja a sportágválasztáskor is, hogy olimpiai bajnokok szeretnének lenni.”

A NOB végrehajtó bizottságának keddi döntése még nem tekinthető véglegesnek, a vezető testület ugyanis május végén, Szentpéterváron akár még vissza is helyezheti a műsorba a most megnevezett sportágat. Ezzel együtt nem tűnik valószínűnek, hogy nem a hét új pályázó – a vusu sportos változata, a sportmászás, a görkorcsolya, a fallabda, a karate és a wakeboard, valamint a 2008 óta a programban nem szereplő, ezúttal közösen jelentkező baseball és softball – közül választ majd egyet.

A tegnapi írásunkból kiderül, hogy komoly pénzektől eshet el az a sportág, amelyik kikerül az olimpiai programból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik