Sport

Magyar sikersportágat törölnek az olimpiáról

birkózás (birkózás, )
birkózás (birkózás, )

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága keddi ülésén úgy foglalt állást, hogy – a korábbi híresztelésekkel ellentétben – az öttusa és a taekwondo maradhat, ugyanakkor – számunkra megdöbbentő módon – a birkózás kerüljön ki a 2020-as nyári játékok programjából.

Alig két hete számoltunk be arról, hogy az egyik hagyományos magyar sikersportágat, a Pierre de Coubertin által még a 19 század végén megálmodott öttusát törölhetik a 2020-as olimpia műsoráról. A NOB végrahajtó bizottsága ma úgy szavazott, hogy nem a 12 magyar olimpiai bajnokkal rendelkező tradicionális sportot fosztja meg a szereplés lehetőségétől, hanem egy másik magyar sikersportágat, az olimpiák történetében eddig 19 arany-, 16 ezüst- és 19 bronzérmet felmutató birkózást törli az olimpiai programból. Sokk!

A vezető testület május végén, Szentpéterváron akár még vissza is helyezheti a műsorba a most megnevezett sportágat – erre a lehetősége megvan –, ugyanakkor nem tűnik életszerűnek, hogy három hónap múlva alapvetően másként ítéli majd meg a helyzetet, és nem a hét új pályázó – a vusu sportos változata, a sportmászás, a görkorcsolya, a fallabda, a karate és a wakeboard, valamint a 2008 óta a programban nem szereplő, ezúttal közösen jelentkező baseball és softball – közül választ majd egyet.

A testület 15 tagja a NOB programbizottsága által készített jelentésre támaszkodhatott, amelyben valamennyi olimpiai sportágat értékelték 39 szempont alapján. A végrehajtó bizottság indítványáról a közgyűlés szeptember 7-én, Buenos Airesben szavaz, és nem valószínű, hogy változás lesz addig. A döntés azt jelenti, hogy a birkózás lényegében lehúzhatja a rolót. A Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Szabó Bence véleményét itt olvashatják.

A sportágak többsége számára ugyanis létfontosságú az ötkarikás szereplés, mivel a NOB támogatása nélkül a legtöbbjük életképtelen – amint arra utalt Jacques Rogge elnök a döntés előtti napon. Az ötkarikás műsorban lévő sportágak nemzetközi szövetségei nagyvonalú juttatásban részesülnek a NOB-tól, amely 375 millió dollárt osztott szét közöttük a tavalyi, londoni játékokra való felkészüléshez. Ez az összeg a jövőben várhatóan 475 millióra emelkedik.

A NOB a támogatás összegétől függően négy osztályba sorolja a sportágakat, a legmagasabb kategóriában 35,77 milliót ad, a legalacsonyabb csoportban pedig 11,19 milliót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik