Sport

Hegedűs: ellenállunk

Hegedűs Csaba (hegedűs csaba, )
Hegedűs Csaba (hegedűs csaba, )

Hegedűs Csaba, a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) elnöke vészjóslónak tartja, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottsága kedden a birkózás kivételét javasolta az olimpia műsorából 2020-tól, ám bízik benne, hogy sikerül megváltoztatni a döntést.

A nemzetközi szövetség (FILA) vezető testületében is dolgozó sportvezető a Kossuth Rádió Sportvilág című műsorának adott keddi nyilatkozatában arról beszélt, hogy a FILA sok nehéz helyzettel megbirkózott már korábban, s hiszi, hogy ez most is így lesz. Ugyanakkor nem titkolta, hogy a vb mostani ajánlása váratlanul ért mindenkit, így őt is.

“A FILA-ülés egyik fontos pontja lesz ennek a helyzetnek a kitárgyalása és annak a stratégiának a meghatározása, mellyel a birkózó társadalom a vb mostani véleményével szembe fog állni” – mondta a FILA-vezetőség hétvégi, thaiföldi ülésének helyszínén tartózkodó Hegedűs Csaba, hozzátéve, hogy ő és minden kollégája azon dolgozik majd, hogy érveiket felsorakoztatva kivédjék ezt a “támadást”.

A 100. magyar ötkarikás bajnok, aki a londoni, illetve a négy évvel korábbi pekingi olimpián is a birkózóversenyek igazgatója volt, már csak azért is érthetetlennek tartja a döntést, mert a legutóbbi két olimpia után a birkózók küzdelmeit elismeréssel emlegették a szakemberek, telt ház előtt zajlottak még az előcsatározások is, és a Sports Illustrated című rangos amerikai sportlap például 2008-ban a sportág eseményeit nevezte a legmagasabb színvonalúnak az egész játékokat tekintve.

Hegedűs Csaba arra a kérdésre, hogy a birkózásban a sokak által érthetetlennek nevezett szabályváltoztatások hibának bizonyultak-e, úgy reagált, hogy a változások nem voltak öncélúak, s azokkal a kor kihívásainak felelt meg a FILA.

A birkózás mindössze egyszer, az 1900-as ötkarikás játékokon nem szerepelt. A sportág az aranyérmek számát tekintve (19) a negyedik legeredményesebb Magyarországon. Az első győzelmet 1908-ban Weisz Richárd szerezte meg Londonban. Azóta olyan kitűnő utódok csatlakoztak hozzá, mint Polyák Imre, Kozma István, Hegedűs Csaba, Növényi Norbert, Kocsis Ferenc, Sike András, Farkas Péter vagy Repka Attila. Legutóbb, Athénban Majoros István jutott fel a csúcsra.

A tavalyi, londoni játékokon három érmet, egy ezüstöt és két bronzot nyertek a magyarok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik