Sport

Benedek Tibor: nem a gólok száma számít

Benedek-Tibor(210x140)(1).jpg (benedek tibor, )
Benedek-Tibor(210x140)(1).jpg (benedek tibor, )

A férfi-vízilabdaválogatott péntektől vasárnapig a VII. Volvo Kupa keretein belül folytatja a felkészülését és az összehangolódást.

Kecskemét második alkalommal ad otthon a vízilabda Volvo Kupának, de először az új sportuszodában. A mieink a junior  válogatottal, Kanadával és Romániával csapnak össze a hétvégén.

Legutóbb 2008-ban volt a hírös városban a torna, pár hónappal később a csapat megnyerte az olimpiát. „Most megelégszünk a Világliga-győzelemmel” – mondta Zombor Gábor polgármester a kupát felvezető budapesti sajtótájékoztatón.

A torna névadó szponzora, a Volvo – amely nemrégiben meghosszabbította stratégiai szerződését a Magyar Vízilabda Szövetséggel – ezúttal is 70 ezer forintot ajánlott fel minden magyar gól után, az összeg a magyar utánpótlás támogatására megy majd.

Nagy Viktor a Volvo Kupa idei arca, de játszani nem fog (Fotó: Sport24)

„Nyugodalmasabb lesz” – mondta Kemény Dénes, a szövetség elnöke, korábbi szövetségi kapitány arra a kérdésre, mennyiben lesz más számára ez a torna a korábbi hathoz képest. Benedek Tibor szövetségi kapitány számára már kevésbé lesz nyugodt, hiszen egy ideje már neki kell a maximumot kihozni a magyar válogatottból.

„Elsősorban egy felkészülési lehetőség nekünk ez a kupa, örülünk neki. Egy állomás az új csapat számára, egy olyan alkalom, ahol azok is lehetőséget kaphatnak, akik a Világligában nem. Tizennyolc játékossal készülünk, szeretném, ha mindenki vízbe kerülne.

Most nem a gólok száma számít, a 70 ezer forint ellenére, jobban örülnék annak a lehetőségnek, ha a minél kevesebb kapott gól után is járna valamilyen összeg. Nem az a célunk, hogy minél jobban elverjük mondjuk a junior válogatottat, hanem az a fontos, hogy megfelelően gyakoroljuk a taktikai variációkat” – így a szövetségi kapitány.

A magyar válogatott pénteken 19 órától játssza első mérkőzését a magyar junior válogatott ellen.

A főszereplők a Volvo Kupáról és hangulatukról:

Ahogyan arról írtunk, Nagy Viktor a románok elleni Világliga-mérkőzésen megsérült, így biztosan nem lehet ott a Volvo Kupán, és még kérdés, meddig marad kényszerpihenőn.

Hogy vagy?

Nincs fájdalmam, de a lelkem mélyén nem vagyok jól. Minden sportolót komolyan érint egy sérülés, sajnálom, hogy nem tudok a válogatottban, a saját klubomban játszani. Nem vagyok valami boldog.

Mit történt pontosan?

Ez egy régi történet. Az olimpia előtti felkészülés során volt egy lövés, amibe rosszul értem bele, ott megfájdult a csuklóm, akkor a vizsgálat azt mondta, nincs szakadás, csak megnyúltak a szalagok, tudok tovább védeni. Aztán mérséklődött a fájdalom, és egészen a román meccsig jó volt a csuklóm. Ott megint beleértem egy lövésbe, és sajnos, úgy néz ki, elszakadt a szalag. Szerdán derül ki, mi lesz a továbbiakban. Jó esetben három hét gipsz, rossz esetben műtét, ami minimum hat hét kihagyás. Jó formában éreztem magam, így még kellemetlenebb ez az egész.

Milyen a mostani magyar válogatott? Megvan az összhang?

Abszolút. Eddig is nagyon pozitívan láttam a dolgokat, most is. Felfrissül a csapat a sok fiatal miatt, Benedek Tibi teljesen más kaliberű edző, mint Dénes volt. Új minden, a mentalitás, a játékosok, az edző, a taktika.

Lazább lett?

Nem lett az, teljesen más ember van az élén a csapatnak, nem lehet összehasonlítani és nem is kell Dénes munkájával.

Benedek Tibor, a válogatott új kapitánya nem szolgált újdonsággal a Sport24-nek, megy a munka, ahogyan eltervezték.

Minden úgy sült el eddig, ahogy tervezted?

Maximálisan meg vagyok elégedve a játékosokkal. Harmadik hete dolgozunk együtt, a Világligában a győzelem volt a cél az eddigi meccseken, de ahhoz, hogy erre legyen esélyünk, rengeteget kellett dolgozni az edzéseken. A fiúk nemcsak megcsinálták, amit kértem, hanem lelkesek is voltak eddig. A munka az munka, viccelődésnek nincs helye, Dénesnél és nálam sem.

Én Benedek Tibor vagyok, ő Kemény Dénes, a személyiségünk teljesen más, az edzések a személyiségünkhöz kapcsolódnak. Az elvárás mindig magas, a magyar vízilabda felé, a kapitány felé és a játékosok felé is, ezzel meg kell birkózni. Egy profi sportolónak, edzőnek erről szól az élete. Az idő kevés még ahhoz, hogy meghatározzuk, hol tart a csapat, a kemény ellenfelek ugyanis majd ezután következnek.

Hosnyánszky Norbert is elégedett az eddigi munkával.

Bicegve jöttél a sajtótájékoztató helyszínére, mi történt?

Egy kicsit a lábujjam fáj, mert összerúgtam egy csapattársammal az edzésen. Nem tudom, eltört-e. Sok mindent nem lehet vele csinálni, a vízben nem érzem, csak egyébként kellemetlen.

Ennyire kemények az edzések?

Nem, ez egy véletlen mozdulat volt, a lábak előbb-utóbb összeakadnak.

Mindenki arra kíváncsi, mennyire másak ezek az edzések, mint korábban. Csak azt halljuk, hogy másak, de a szigor itt is megvan. Tudsz erről bővebben beszélni?

Kétfajta szigor létezik, van a kiabálós, ami egyikőjükre sem volt jellemző. Ahhoz, hogy valaki szigorú legyen, elég a tekintélyparancsoló személyiség. Mindketten letettek annyit az asztalra, hogy nem vonjuk kétségbe a szavukat. Nem kell felemelni a hangjukat, mindent úgy teljesítünk, ahogyan ők elvárják, ez magától értetődik.

Teljesen kicserélődött a válogatott, de érdekel, mennyire tart össze a csapat.

Vagyunk négyen-öten, akik régóta összejárunk, barátok vagyunk, uszodán kívül is. A fiatalokkal még annyira nem ismerjük egymást, más az érdeklődési körük is, ez természetes. Még meg kell ismernünk egymást. Segítenünk kell majd nekik, de nekik is nekünk, hiszen négyen nem lehet meccset nyerni. Nincsenek alsóbbrendű helyzetben az újak, mindenkinek meg kell csinálni a feladatát, és akkor nem lehet probléma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik