Sport

Az olimpiáért fog birkózni a nemzetközi szövetség

A Nemzetközi Birkózó Szövetséget lesújtotta, hogy 2020-tól lekerülhet az olimpia programjáról a sportág. Még reménykednek.

Korábban már megírtuk, hogy a birkózást szeretné levenni a nyári olimpia programjáról a Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága 2020-tól.

Érthető, hogy a hagyományosan magyar sikersportág esetleges törlése hatalmas sokkhatásként érte a hazai sportvezetést, de nem csupán hazánkban lehet nagy a felzúdulás, hiszen egy tradicionális sportág tűnhet el a színről (a döntés súlyos anyagi veszteségekkel is jár).

Szabó Bence, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkárának véleményét itt, Lőrincz Tamás londoni olimpiai ezüstérmes birkózó véleményét ide kattintva lehet elolvasni.

A Nemzetközi Birkózó Szövetség keddi közleményében hangsúlyozta, a szervezet mindent meg fog tenni azért, hogy meggyőzze igazáról a végrehajtó bizottság és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság valamennyi tagját. Az ajánlást tévútnak nevezte, és hangsúlyozta: a sportág az ókori és az újkori játékoknak is része volt a kezdetektől – a végleges döntés májusban születik majd meg.

„A birkózást 180 országban űzik, ráadásul sok helyen ez a nemzeti sportág, s az egyetlen lehetőség a fiatalok számára az olimpiai részvételhez” – fogalmazott a szövetség.

A májusi vb-ülésen a testület arról határoz, hogy a birkózás, illetve a hét új jelentkező sportág – a vusu sportos változata, a sportmászás, a görkorcsolya, a fallabda, a karate és a wakeboard, valamint a 2008 óta a programban nem szereplő, ezúttal közösen jelentkező baseball és softball – közül melyiket javasolja beemelni az ötkarikás programba.

A birkózás mindössze egyszer, az 1900-as ötkarikás játékokon nem szerepelt. A sportág az aranyérmek számát tekintve (19) a negyedik legeredményesebb Magyarországon. Az első győzelmet 1908-ban Weisz Richárd szerezte meg Londonban. Azóta olyan kitűnő utódok csatlakoztak hozzá, mint Polyák Imre, Kozma István, Hegedűs Csaba, Növényi Norbert, Kocsis Ferenc, Sike András, Farkas Péter vagy Repka Attila. Legutóbb, Athénban Majoros István jutott fel a csúcsra.

A tavalyi, londoni játékokon három érmet, Lőrincz Tamás révén egy ezüstöt, Módos Péter és Hatos Gábor jóvoltából két bronzot nyertek a magyarok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik