Sport

1934 óta nem volt ekkora magyar siker

Miklós Edit (miklós edit, )
Miklós Edit (miklós edit, )

Miklós Edit számára befejeződött az alpesisí-világbajnokság, a technikai futamokban már nem áll rajthoz. A magyar versenyző, szuper-kombinációban 19., a vasárnapi lesikló versenyen a 23. lett.

Kérdésünkre, miszerint volt-e valaha magyar alpesi síző világbajnokságon a legjobb 20-ban, még a világbajnokság helyszínén tartózkodó síszövetség munkatársai sem tudtak hirtelenjében pontos választ adni. Némi tanakodás után 1934-es esztendő rémlett fel bennük, talán akkor volt utoljára alpesisí-világbajnokságon 20-ban magyar versenyző. Éppen ezért a nevét jegyezzük: Szapáry Marianne lesiklásban volt 15, igaz akkoriban cirka annyian álltak rajthoz. Azóta semmi. eddig.

2013-ban, Schladmingban 45-en szerepeltek a rajtlistán szuper-kombinációban. Közülük 32-en értek célba az egy lesikló és egy műlesikló futam után, ahol Miklós Edit, a magyar csapat versenyzője 19. helyen zárt. Nyugodtan kijelenthető, az alpesi sí modernkori történelmében ekkora sikert még nem könyvelhettünk el. Figyelembe véve a honi hóviszonyokat, edzéslehetőségeket és hogy hányan síelnek a nagyvilágban, Edit 19. helye felér egy győzelemmel, vagy mondjuk teniszhasonlattal élve egy wimbledoni 32-es táblával mindenképp.

A sportoló viszont azért sportoló, hogy eztán is felemás érzésekről számoljon be vb-szereplésével kapcsolatban. Szuper-kombinációban a 19. helyemmel elégedett vagyok. A lesiklás része egészen jól sikerült, aztán következett a második futam. Mivel egész évben elsősorban a gyors számokra készülök, és azokban versenyzek, a technikai számban, vagyis a szlalomban nem értem el kiugró eredményt, de úgy érzem, kihoztam magamból a maximumot” – értékelte eredményét az erdélyi Hargitán nevelkedett versenyzőnő.

“A vasárnapi lesiklástól sokat vártam. Csalódottnak érzem magam a 23. hely miatt, mert többre vagyok képes ennél. A két nappal korábbi lesiklásomhoz képest a pálya jobban kifagyott, gyakorlatilag jégen kellett mennünk. Jól sikerült haladnom az első szakaszon, mert annak a kanyarjai feküdtek nekem, és így a 10. hely körül álltam. De sajnos sok időt veszítettem az alsó szakaszon és közvetlenül a cél előtt” – mondta, amiből egy dolog mindenképpen leszürhető, Miklós Edit mer nagyot álmodni, és ha tesz is érte, a 2014-es Szocsi olimpián kis szerencsével még akár pontszerző is lehet.

Miklós Edit

Született 1988. március 31., Csíkszereda,
Első síélmény: 5 évesen, a Somlyó-hegyen, mogyorófa kapukat kerülgetve.
Első junior világbajnokság: 2004, 2007-ben lesiklásban hatodik, 2008-ban lesiklásban ötödik Első felnőtt Világkupa-verseny: 2005 decemberében
2011 januárja óta indul magyar színekben, tavaly januárban a St. Moritz-i Világkupa-versenyen 30. lett kombinációban,
2012 december: a kanadai Világkupa-futamon hat Világkupa-pontot szerzett
2013 február, Schladming, világbajnokság szuper-kombináció 19., lesiklás, 23.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik