ököklvívás (ökölvívás, bocskai emlékverseny, takács józsef)
Sport

Kilenc érem már biztos a Bocskain

A Bocskai István Ökölvívó Emlékverseny negyeddöntőiben csütörtök délután hét magyar győzelem született.

Nagyszerűen kezdődött a csütörtök délután a magyaroknak az Oláh Gábor utcai sportcsarnokban: az első öt meccsből négyet megnyertek.

Ráadásul két hazai döntős már biztosan van, hiszen a 49 kilóban Ungvári István Sárga Attilával vívja pénteken az elődöntőt a felső ágon, míg az 56 kg-ban Szőrös Márk Nagy Krisztiánnal találkozik.

A rutinos hajdúsámsoni Ungvári nem éppen lehengerlően, de biztosan verte tunéziai ellenfelét, míg a fiatal Sárga – Sátoraljaújhelyről – kellemes meglepetést okozott a talán esélyesebb walesi elleni egypontos, hősiesen kiharcolt győzelmével.

„Szeretnék kijutni a májusi minszki Európa-bajnokságra” – nyilatkozta Sárga Attila.

A győri Szőrös Márk még csak pár napja töltötte be a tizennyolcat, de már érmes élete első felnőtt nemzetközi versenyén. Hol kisebb, hogy nagyobb előnnyel végig vezetett a finn Lehtinen ellen, remek tempóban ütötte egyeneseit, a súlycsoport nagy értéke lehet.

„Most már meg akarom nyerni a Bocskai emlékversenyt” – mondta a salgótarjáni fiú, aki néhány hete a kubai edzőtáborban már felhívta magára a szakvezetés figyelmét.

Alighanem ugyanez a célja a szolnoki Nagy Krisztiánnak is, aki kemény, hullámzó csatában verte az egyiptomi Hersamot. „Kicsit nyögvenyelősen kezdtem, de aztán szerintem belejöttem” – magyarázta Nagy, aki – ugye – Szőrössel csap össze holnap az elődöntőben.

64 kilóban az egyetlen magyarnak, az Aradról „átigazoló” Nyéki Georgiánnak túl nagy falat volt az orosz Zakarjan, nem is sikerült megoldania a feladatot.

Középsúlyban Harcsa Zoltán nagyon magabiztosan, olykor játszva verte 14-6-ra a szlovén Venkót, az ellenfélnek a végén már erősen vérzett az orra, örült, hogy egyáltalán végigbokszolta a három menetet. A kispesti Harcsának az elődöntőben a 2010-es Európa-bajnok orosz Artyom Csebotarjev lesz az ellenfele – ez az összecsapás lehet az idei Bocskai egyik fénypontja.

„Jól ment a bunyó, igaz, szerintem tegnap sem bokszoltam rosszul” – mondta Harcsa, Szántó Imre tanítványa. “Azt mondják, sokat erősödtem, én is így érzem, Öcsi bácsival napi kettőt edzünk, igyekszem maradéktalanul végrehajtani edzőm utasításait. De muszáj is, ha eredményes akarok lenni.”

A kétszeres Eb-bronzérmes Darmos József nagyot bokszolt a tunéziaival, és bár a végére elfáradt, 16-12-re le is győzte őt. Darmosnak az orosz Jegorov következik pénteken, aki Kálmán Attilát verte meg.

Kálmán, a Tápiómente versenyzője élete legnagyobb meccsét bokszolta a bivalyerős orosszal, az első menetben vezetett is, s mivel Jegorov orra rendesen vérzett, azt hittük, leléptetik. De nem, csillapult a vérzés, Jegorov meg is rendítette Kálmánt, majd a harmadik menetben, 29-21-es orosz vezetésnél Lantos Gyula – Kálmán edzője – bedobta a törülközőt.

„Életemben ilyen erős ellenféllel még nem bokszoltam, de azt hiszem, megálltam a helyem” – mondta Kálmán.
Meg bizony! 50 pont egy nehézsúlyú meccsen nem mindennapi tűzijátékot sejtet…

Szellő Imrének nagyon fekszik a nehézsúly, a 81 kg Eb-bronzérmese kétszer is megrendítette az óbudai Rüll Tamást, és a második után repült a törülköző. Rüll – akinek megroggyantak a térdei – egy darabig tájékozódott a szorítóban, majd azért hibátlanul betalált a saját sarkába.

„A WSB-ben a 85 kilós súlycsoportban olyanokkal bokszolok, akik 91 kilóról fogyasztanak le, nem szokatlan nekem, hogy nálam nehezebbekkel küzdök. Jómagam most 87 kilóval mérlegeltem, óriási könnyebbség, hogy nem kell fogyasztanom, nem kell vigyázni a súlyomra, nyugodtan ehetek. És a gyorsaságommal, no meg az ütőerőmmel megélek” – mondta Konkoly István tanítványa.

Szellő kínai bokszolóval találkozik pénteken az elődöntőben.

Az Eb-bronzérmes könnyűsúlyú Varga Miklós 20-15-re verte kínai ellenlábasát, és a döntőbe jutásért Fodor Milánnal, a Vasas fiataljával találkozik. Fodor horvátot vert, és nagyon várja a Varga elleni elődöntőt.

„A magyar bajnokság fináléjában találkoztunk, akkor Miki győzött, elment az első két menet, most szeretnék javítani” – mondta Bacskai Imre tanítványa.

A Bacskai-klánnak ma jó napja volt: Imre fia, Balázs a második menetben döntő fölénnyel győzött a szlovén Nec ellen. Bacskai szinte kisöpörte a szorítóból a szlovént, ez a győzelem minden volt, csak nem Nec-es…

Az elődöntőben egy felvidéki magyar srác, a dunaszerdahelyi Rajcsányi Patrik vár Bendzsire, utóbbi az orosz Ivanovot takarította el az útból egy erősen vitatható eredményt hozó meccsen.

Szilvai László (69 kg) jogosan veszített, 81 kilóban Hosszú Ferenc már nem annyira. Hosszú végig vezetett a moldovai ellen, hogy aztán az utolsó pillanatban 21-11-re kikapjon.

Eredmény – Bocskai-emlékverseny:

49 kg:

Ungvári István – Ahmed Jaffelli (tunéziai) p. gy. 15-12
Ashley Williams (walesi) – Sárga Attila p. v. 14-15
Kanalas Róbert – Csiang Csing-jung (kínai) p. v. 8-13

56 kg:

Szőrös Márk – Mikko Lehtinen (finn) p. gy. 14-10
Nagy Krisztián – Abdelaal Hesam (egyiptomi) p. gy. 19-17

60 kg:

Varga Miklós – Vang Csi-min (kínai) p. gy. 20-15
Stipan Pretenjaca (horvát)-Fodor Milán p. v. 12-15

64 kg:

Armen Zakarjan (orosz) – Nyéki Georgian p. gy. 19-10

69 kg:

Nedeliko Nec (szlovén) – Bacskai Balázs 2. m. d. f.
Szilvai László – Mejrim Nurszultanov (kazah) p. v. 13-19

75 kg:

Aljaz Venko (szlovén) – Harcsa Zoltán p. v. 6-14

91 kg:

Darmos József – Dzsemi Csedli (tunéziai) 16-12
Alekszej Jegorov (orosz) – Kálmán Attila f. a. 3. m.
Rüll Tamás – Szellő Imre f. a. 2. m.

81 kg:

Hosszú Ferenc – Victor Iaiimov (moldovai) p. v. 11-12

Ajánlott videó

Olvasói sztorik