Sport

Film készül a magyar olimpiai bajnokokról

Hingyi testvérek (hingyi rita, hingyi ágnes)
Hingyi testvérek (hingyi rita, hingyi ágnes)

Tizenegy arany-, négy ezüst- és hat bronzéremmel zártak a magyarok a 10. speciális téli olimpiát a dél-koreai Pjongcsangban, ahol 111 ország 3300 értelmi fogyatékossággal élő sportolója vett részt.

A 28 magyar öt sportágban – padlóhokiban, alpesi síben, hófutásban, műkorcsolyában és gyorskorcsolyában – versenyzett, a gyorskorcsolyázók hat, a hófutók és a műkorcsolyázók két-két, a padlóhokisok pedig egy elsőséget szereztek.

A hófutó Csontos Piroska és a gyorskorcsolyázó Mayer Barbara egyaránt kétszer állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.

Ugyan nem illene senkit sem kieemelni a mieink közül, mégis a páros műkorcsolyázásban aranyérmet szerző Hingyi Rita és Hingyi Ágnes teljesítménye külön figyelmet érdemel – a szervezők szerint. A latinos kűrruhában és stílusban, paso doble dallamokra előadott szabadkorcsolyázásukkal a 19 éves ikerpár hatalmas tapsot kapott és fantasztikus sikert aratott a műkorcsolya-csarnokban.

A keddi záróünnepségen a résztvevők énekkel, tánccal búcsúztatták a seregszemlét, a műsor keretében a magyar páros többek között az ötszörös világbajnok amerikai Michelle Kwannal és a szintén világbajnok dél-koreai Kim Ju Nával együtt lépett jégre.

Videó – íme, a mieink gyakorlata:

Rita és Ágnes már 2005 óta részt vesz a különböző speciális Világjátékokon. A mindig mosolygós lányok lábaira 7 éves korukban került korcsolya, szorgalmasak és sikerorientáltak.

Koreai aranyérmüket életük egyik legnagyobb ajándékának tartják. Tehetségükre felfigyelt a Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség, az SOI dokumentumfilmes stábja is, minden lépésüket figyelik, film készül hamarosan róluk.

A Speciális Olimpián az értelmi fogyatékos sportolók vesznek részt, 20 sportágban mérik össze erejüket.

A mozgalom küldetése, hogy a 8 éves, és annál idősebb értelmi sérült emberek számára egész éven át tartó edzési és versenyzési lehetőséget nyújtson különböző olimpiai sportágakban.

A magyar csapat csütörtökön, 18 óra 30 perckor érkezik a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2A termináljára, a Helsinkiből landoló járattal.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik