gyorskorcsolya (speciális világjátékok, speciális olimpia, )
Sport

Magyar aranyak a Téli Speciális Olimpián

Nagyszerűen szerepelnek a magyar sportolók a Dél-Koreában zajló Téli Speciális Világjátékokon.

A harmadik versenynapon volt alkalma először igazán ünnepelni a magyar küldöttségnek PyeongChangban és Gangneungban.

A mindössze 14 éves Mayer Barbara fölényesen, magabiztosan utasította maga mögé ellenfeleit és szemet gyönyörködtető stílusban ért célba a gyorskorcsolyázók 500 méteres döntőjében.

Ezzel ő szerezte a magyar csapat első aranyát a Téli Speciális Világjátékokon. Szintén az 500 méteres táv küzdelmeiben, egy másik divízióban Burján Nikoletta bronzérmes lett, csakúgy mint a fiúk mezőnyében Péter Dávid.

Péter Dávid, a budapesti SOFI gyorskorcsolyázója a 777 méteres távon bizonyult a leggyorsabbnak, aranyérmes lett, ugyanebben a számban a lányoknál a dunaújvárosi Burján Nikolett az eredményhirdetéskor a dobogó második fokára állhatott fel.

A 111 méteres táv küzdelmeiben a ferencvárosi Marosi Viktória nyerni tudott, míg a fiúknál Balogh Károly szoros csatában lemaradt a győzelemről és így a második helyen végzett fináléjában.

A Yongpyong Dome-ban zajló műkorcsolya döntőkben a kaposvári Markotány Márk látványos mozdulatokra és tánclépésekre koreografált kűrjével megnyerte kategóriáját. A fiatalember Babochay Edit és Kelemen Zsuzsa segítségével készült fel élete első olimpiájára. A magyar delegáció legfiatalabb tagja, a mindössze 10 éves Vendégh Hajnalka bátor korcsolyázással ötödik lett csoportjában.

Hófutásban is jutott számunkra egy arany szombaton. A tiszakécskei Csontos Piroska a legjobb idővel jutott a döntőbe, ahol szintén fölényesen, minden kétséget kizárva érkezett elsőként a 100 méteres sprintszám céljába, később megnyerte a 200 métert is. A fiúk mezőnyében a szolnoki Tóth László a hatodik, ugyanakkor a kőszegi Sőre Zoltán a 8. helyen futott be.

Alpesi síben a két kaposvári versenyző egyaránt a haladó kategóriában volt érdekelt óriás-műlesiklásban. Babochay Edit és Molnár Sándor tanítványai közül Papp Norbert bronzérmes lett, Árok Csaba időeredménye pedig az előkelő 5. helyre volt elegendő.

Padlóhokisaink hétfőn játsszák divíziójuk döntőjét. Csak emlékeztetőül: négy évvel ezelőtt az Amerikai Egyesült Államokbeli Idahoban rendezett Világjátékokon szintén a legerősebb kategóriában győzedelmeskedtek és érkeztek haza büszkén aranyérmükkel.

Négy versenynap után a magyar csapat 5 arany-, 2 ezüst- és 3 bronzérem megszerzésénél tart, ezen kívül két darab 5. helyünk, valamint egy-egy 6. és 8. helyezésünk van.

A Speciális Olimpián az értelmi fogyatékos sportolók vesznek részt, 20 sportágban mérik össze erejüket. A Speciális Olimpia mozgalom küldetése, hogy a 8 éves, és annál idősebb értelmi sérült emberek számára egész éven át tartó edzési és versenyzési lehetőséget nyújtson különböző olimpiai sportágakban.

Ajánlott videó

Annak jártunk utána, hogyan zajlik egy eljárás, és azon túl mi vár a rajtakapott egészségügyi dolgozókra, valamint hogy kevesebb borítékot csúsztatnak-e zsebbe az új szabályozás óta a betegek.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!