Sport

Magyar aranyak a Téli Speciális Olimpián

gyorskorcsolya (speciális világjátékok, speciális olimpia, )
gyorskorcsolya (speciális világjátékok, speciális olimpia, )

Nagyszerűen szerepelnek a magyar sportolók a Dél-Koreában zajló Téli Speciális Világjátékokon.

A harmadik versenynapon volt alkalma először igazán ünnepelni a magyar küldöttségnek PyeongChangban és Gangneungban.

A mindössze 14 éves Mayer Barbara fölényesen, magabiztosan utasította maga mögé ellenfeleit és szemet gyönyörködtető stílusban ért célba a gyorskorcsolyázók 500 méteres döntőjében.

Ezzel ő szerezte a magyar csapat első aranyát a Téli Speciális Világjátékokon. Szintén az 500 méteres táv küzdelmeiben, egy másik divízióban Burján Nikoletta bronzérmes lett, csakúgy mint a fiúk mezőnyében Péter Dávid.

Péter Dávid, a budapesti SOFI gyorskorcsolyázója a 777 méteres távon bizonyult a leggyorsabbnak, aranyérmes lett, ugyanebben a számban a lányoknál a dunaújvárosi Burján Nikolett az eredményhirdetéskor a dobogó második fokára állhatott fel.

A 111 méteres táv küzdelmeiben a ferencvárosi Marosi Viktória nyerni tudott, míg a fiúknál Balogh Károly szoros csatában lemaradt a győzelemről és így a második helyen végzett fináléjában.

A Yongpyong Dome-ban zajló műkorcsolya döntőkben a kaposvári Markotány Márk látványos mozdulatokra és tánclépésekre koreografált kűrjével megnyerte kategóriáját. A fiatalember Babochay Edit és Kelemen Zsuzsa segítségével készült fel élete első olimpiájára. A magyar delegáció legfiatalabb tagja, a mindössze 10 éves Vendégh Hajnalka bátor korcsolyázással ötödik lett csoportjában.

Hófutásban is jutott számunkra egy arany szombaton. A tiszakécskei Csontos Piroska a legjobb idővel jutott a döntőbe, ahol szintén fölényesen, minden kétséget kizárva érkezett elsőként a 100 méteres sprintszám céljába, később megnyerte a 200 métert is. A fiúk mezőnyében a szolnoki Tóth László a hatodik, ugyanakkor a kőszegi Sőre Zoltán a 8. helyen futott be.

Alpesi síben a két kaposvári versenyző egyaránt a haladó kategóriában volt érdekelt óriás-műlesiklásban. Babochay Edit és Molnár Sándor tanítványai közül Papp Norbert bronzérmes lett, Árok Csaba időeredménye pedig az előkelő 5. helyre volt elegendő.

Padlóhokisaink hétfőn játsszák divíziójuk döntőjét. Csak emlékeztetőül: négy évvel ezelőtt az Amerikai Egyesült Államokbeli Idahoban rendezett Világjátékokon szintén a legerősebb kategóriában győzedelmeskedtek és érkeztek haza büszkén aranyérmükkel.

Négy versenynap után a magyar csapat 5 arany-, 2 ezüst- és 3 bronzérem megszerzésénél tart, ezen kívül két darab 5. helyünk, valamint egy-egy 6. és 8. helyezésünk van.

A Speciális Olimpián az értelmi fogyatékos sportolók vesznek részt, 20 sportágban mérik össze erejüket. A Speciális Olimpia mozgalom küldetése, hogy a 8 éves, és annál idősebb értelmi sérült emberek számára egész éven át tartó edzési és versenyzési lehetőséget nyújtson különböző olimpiai sportágakban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik