Sport

Megkezdődött a doppingdoktor pere

Fuentes (fuentes, )
Fuentes (fuentes, )

Megkezdődött hétfőn Madridban a doppingdoktorként elhíresült Eufemiano Fuentes és négy társa pere, a spanyol kerékpársportot alapjaiban megrázó, úgynevezett Puerto-ügy tárgyalása.

A botrány 2006 májusában pattant ki, amikor egy razzia során számos doppingkészítményt és mintegy kétszáz vértasakot foglalt le a rendőrség több madridi lakásban. Később kiderült, hogy Eufemiano Fuentes többek között világhírű kerékpárosokkal – Jan Ullrichhal, Ivan Bassóval, Oscar Sevillával, Alejandro Valverdével, Jörg Jakschéval –, atlétákkal – így a világbajnok Marta Dominguezzel –, valamint labdarúgókkal és más sportolókkal is kapcsolatban állt.

A bíróság várhatóan több tucat tanút hallgat ki a következő két hónapban.

Fuentes mellett testvére, az ugyancsak orvos Yolanda, az Once és a Liberty Seguros kerékpárcsapatot korábban igazgató Manolo Saiz, valamint a Kelme istálló két vezetője, Vicente Belda és Ignacio Labarta a gyanúsított.

Ha bűnösnek találják őket a sportolók egészségének, illetve életének veszélyeztetésében, szabadságvesztésre ítélhetik őket a népegészségügyi törvények megsértése miatt. Az eljárás nem doppingolásra való ösztönzés, hanem doppingolásban való közreműködés bűncselekménye miatt folyik ellenük. Spanyolországban ugyanis csak 2006 novemberében – hat hónappal az ügy kirobbanása után – fogadtak el doppingellenes törvényt.

Fuentes azt állítja, hogy az ő módszerei nem minősülnek doppingolásnak, ő nem tiltott eszközökkel éri el a versenyzők teljesítményének fokozását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik