Sport

Zsinórban harmadszor a trónon Djokovic

Novak Djokovic (novak djokovic, )
Novak Djokovic (novak djokovic, )

Az Australian Open férfi egyes döntőjében Novak Djokovic megvédte címét Andy Murray ellen, miután négy szettben legyőzte brit ellenfelét.

Tavaly az US Open döntőjében éppen ez volt a párosítás, akkor Murray öt szettben verte meg szerb ellenfelét. A brit teniszezőnek ez volt az első Grand Slam sikere.

Djokovicnak az elmúlt három GS-tornája nem úgy jött össze, ahogy azt szerette volna, hiszen tavaly júniusban a Roland Garros, szeptemberben pedig a US Open fináléját bukta el, júliusban, Wimbledonban pedig csak az elődöntőig jutott.

A vasárnapi mérkőzés első játszmája egyébként sok meglepetést nem tartogatott, fej fej mellett haladtak a felek, majd 6-6-nál a rövidítést jobban bírta fejbe Murray, így megnyerte a szettet.

A másodikban hullámvölgybe került Murray és Djokovic is, de ettől függetlenül szoros játékokat produkáltak. A sok hibával tarkított meccsen a szerb fáradni látszott, Murray pontosabb és élesesbb volt, igaz, elképesztő lábmunkát végzett, aminek a hajrában meg is lett az eredménye. Amikor az olimpiai bajnok 5-4-re vezetett, Djokovic a játszmában maradásért adogathatott, komoly teher alatt, azonban nem remegett meg a keze, majd 6-6-nál tiebreakre mentett, onnan pedig behúzta a szettet (1-1).

A harmadik játszmában Djokovic több hibára késztette Murrayt, így 3-2-re is vezetett, majd 4-3-ra is. A nyolcadik játékban Djokovic két breaklabdát is rontott, végül Murray hibájának köszönhetően megnyerte a következő két játékot, így 6-3-al hozta a harmadik szettet, vagyis fordítani tudott (2-1).

Nagyon közel került hatodik Grand Slam sikeréhez Novak Djokovic, ugyanis már 2-1-re vezetett a negyedik játszámban, ráadásul Murray elfáradt, és egyre több hibával játszott. Ezt bizonyítja, hogy Djokovic előnye már 4-1volt. Tegyük hozzá, egy nagy vízhólyaggal a lábán játszott a brit teniszező, ápolás miatt meg is kellett szakítani a mérkőzést.

Djokovic 5-2-es vezetésnél adogathatott a győzelemért, és ezt simán hozta is, így végül összesítésben 3-1-re legyőzte Andy Murrayt, és történelmet írt, hiszen zsinórban háromszor még senki sem nyerte meg az Australian Opent. Tegyük hozzá, a szerb világelsőnek ez volt a negyedik sikere Melbourne-ben, ugyanis 2008, 2011, és 2012 után hódította el ismét a trófeát.

“A képességeink határáig hajtottuk egymást. Ez a kedvenc Grand Slam-tornám, hihetetlen érzés újra a magasba emelni a Norman Brookes Kupát. Sok nagy csatát vívtunk már Andyvel, és remélem, még sokat is fogunk” – nyilatkozta a győztes a mérkőzés után

Andy Murray nem a sérülésére hivatkozott: “Fájdalmas volt a lábamon lévő hólyag, de nem amiatt vesztettem. Novakot nagyon nehéz megállítani, amikor lendületbe jön. Elképesztő rekordot állított fel sorozatban harmadik sikerével, erre csak a nagy bajnokok képesek.”

A hölgyeknél Victoria Azarenka is megvédte a címét.

Eredmény – Australian Open, férfi egyes döntő
Novak Djokovic (szerb, 1.) – Andy Murray (brit) 6-7 (2-7), 7-6 (7-3), 6-3, 6-2

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik