Sport

130 nap alatt a föld körül

Kuo Chuan (kuo chuan)
Kuo Chuan (kuo chuan)

Első kínaiként megkerülte Dél-Amerika legdélibb csücskét, a chilei Horn-fokot, és ezzel teljesítette a legnehezebb feladatot a világot egyedül körbevitorlázó Kuo Chuan.

Az út felénél tartó 48 éves kínai extrémsportoló a hét végén haladt át a Drake-átjárón, amelytől nagyon félt a rendkívül alacsony hőmérséklet és az erős hullámverés miatt.

“A Horn-fokot megkerülni olyan nagy bravúr egy vitorlázó számára, mint egy hegymászónak feljutni a Mount Everestre” – mondta Kuo Chuan, aki műholdas telefonon számolt be megkönnyebbüléséről az őt követőknek szülővárosában, a kínai Csingtaóban, amelyről a hajóját is elnevezték.

Az első kínai Föld-kerülő szólóvitorlás a múlt héten még azt közölte, hogy elromlott a hajó áramfejlesztője, ezért kénytelen volt kikapcsolni a legtöbb elektromos berendezést. A friss jelentés nem tesz említést arról, hogy sikerült-e kijavítani a hibát, amelyre a kínai hajós a múlt héten még nem sok esélyt látott.

Kuo Chuan tavaly novemberben indult útnak Csingtaóból, hogy egyedül és megállás nélkül körbevitorlázza a Földet 12,5 méteres hajójával. Tervei szerint körülbelül 130 nap alatt teszi meg a 21 600 tengeri mérföldes utat, amelynek végén visszaérkezik a kelet-kínai kikötővárosba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik