Sport

Nincs döntős magyar gyorskoris 1000 méteren

Sem Liu Shaolin Sándornak, sem Heidum Bernadettnek nem sikerült bejutnia a döntőbe 1000 méteren a Malmőben zajló rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság vasárnapi zárónapján.

Heidum elődöntős futamában a rajt után a negyedik helyre sorolt be, s ezt a pozíciót tartotta, majd három körrel a célba érkezés előtt támadást indított az előtte haladó osztrák Veronika Windisch ellen, de a kanyarban megcsúszott, elesett és riválisával együtt a biztonsági szivacsnak ütközött. A versenybírók szerint Heidum bukását nem valamelyik ellenfele okozta, így a magyar korcsolyázó nem került be a fináléba.

Heidum még pénteken 1500 méteren ötödik volt, ezzel öt pontot szerzett, s ez elégnek bizonyult arra, hogy bekerüljön a legjobb nyolc – pontszerző – korcsolyázót felvonultató szuperdöntőbe, amelynek a távja 3000 méter lesz majd, s a tét az összetett Eb-cím.

A még junior korú Liu Shaolinnak francia, holland és orosz riválissal kellett megküzdenie a fináléba kerülésért, s bár a verseny nagy részében a negyedik helyen haladt, a 2011-ben összetett Eb-t nyert Thibaut Fauconnet esése miatt két körrel a vége előtt esélye nyílt feljönni a második helyre. A magyar korcsolyázó azonban későn indította el támadását, és a célba érésnél, bár csak négy századdal, de lecsúszott a döntőt érő második pozícióról.

Eredmények – gyorskorcsolya-Eb, 1000 méter
nők, Európa-bajnok:
Elise Christie (Nagy-Britannia) 1:30.445 perc
2. Arianna Fontana (Olaszország) 1:30.742
3. Jorien Ter Mors (Hollandia) 1:30.757
…9. Heidum Bernadett
…21. Keszler Andrea
…27. Kónya Zsófia

férfiak, Európa-bajnok:
Freek van der Wart (Hollandia) 1:26.627 perc
2. Victor An (Oroszország) 1:26.787
3. Szemen Elisztratov (Oroszország) 1:26.978
…6. Liu Shaolin Sándor
…14. Knoch Viktor

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik