Sport

Bronzérmes lett a férfi váltó a gyorskorcsolya-Eb-n

A szuperfináléban 3000 métert kellett teljesítenie annak a nyolc versenyzőnek, aki a pénteken kezdődött esemény három napján a három egyéni távon – 500, 1000 és 1500 méteren – a legtöbb pontot szerezte. A pontszerzéshez minden távon arra volt szükség, hogy a versenyző döntőbe jusson. Heidum pénteken 1500-on volt finalista, ötödik lett, ezzel öt ponthoz jutott, így lehetett ott a futamban.

A verseny első 1000 méterének megnyeréséért öt extra pontot lehetett gyűjteni, a végső győztes pedig 34 pontot adhatott hozzá addigi terméséhez. Heidum 1000 méter után ötödik volt, majd ahogyan fogytak a körök egyre feljebb küzdötte magát, hat körrel a célba érés előtt a harmadik helyért harcolt. A brit Elise Christie a hajrá kezdetén az egyik kanyarban túl sokat vállalt, elesett, ezzel Heidum előtt megnyílt az út, ő pedig az utolsó három körben már nem hibázott, és harmadikként ért célba. A magyar korcsolyázó így 13 ponttal lett gazdagabb, ezzel összetettben 18 ponttal az ötödik helyen zárt.

A magyar férfi váltó viszont bronzérmet nyert: a Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Béres Bence, Burján Csaba összeállítású staféta az olaszokat megelőzve, az oroszok és a hollandok mögött lett harmadik a csapatverseny döntőjében.

A magyarok jól kezdtek, de hamar látható volt, hogy az oroszokkal és a hollandokkal sem ők, sem az olaszok nem tudják tartani a tempót. Knochék azonban az olaszokkal felvették a versenyt, végig maguk mögött tartották riválisukat, és magabiztosan szerezték meg a bronzérmet.

A magyar férfi váltó a tavalyi Eb-n kilencedik volt, legutóbb 2009-ben szerzett bronzot Eb-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik