Sport

Döntőben a magyar gyorskorisok

Mind a férfi, mind a női magyar váltó bejutott a csapatverseny döntőjébe a Malmőben zajló rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokság szombati napján.

A Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Lajtos Szandra, Kónya Zsófia összetételű női együttes a németekkel, az oroszokkal és a bolgárokkal vívta az elődöntőt, és sokáig a harmadik helyen haladt előbbi kettő mögött. Az utolsó körökben aztán a magyarok fokozták a tempót, végül pedig Heidum remek és erőszakos előzési manőverének köszönhetően, három körrel a célba érkezés előtt átvették a vezetést, így a futamot megnyerve jutottak a négy együttes részvételével vasárnap sorra kerülő fináléba. A döntőben a németek, a hollandok és a lengyelek lesznek Heidumék ellenfelei.

A Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Béres Bence és Burján Csaba alkotta férfi váltó az elődöntős futam rajtja után a britek és az olaszok mögé a harmadik helyre sorolt be, 15 körrel az 5000 méteres táv vége előtt pedig feljött a második pozícióba. A britek a hajrához közeledve elváltották magukat, ennek köszönhetően a magyarok előzni tudtak, s bár egyszer még ismét elveszítették a vezető pozíciót, három körrel a célba érés előtt újra az élre álltak, s végül futamgyőztesként jutottak a vasárnapi döntőbe. A finálét az olaszok, az oroszok és a hollandok ellen vívja majd a gárda.

Ami az egyéni számokat illeti, a nőknél Arianna Fontana révén olasz, a férfiaknál Vlagyimir Grigorjev révén orosz siker született 500 méteren. A női döntő rajtját ötször kellett megismételni, kétszer bemozdulás, két alkalommal pedig az első kanyarban történt ütközés miatt. Érdekesség, hogy az ütközésekben mindkétszer a végül győztes, összetettben címvédő olasz Fontana és a holland Jorien Ter Mors volt érintett.

A férfiaknál az utolsó méterekig kiélezett csata zajlott az ezüstéremért Sjinkie Knegt és az orosz Victor An között. A második helyről végül célfotó döntött Knegt javára, aki mindössze 25 századmásodperccel ért előbb célba, mint An.

A nőknél a 17. Keszler, míg a férfiaknál az elődöntőig jutó, majd ott nyolcadikként végző Shaolin Sándor teljesített a legjobban a magyarok közül.

“Nagyon örültem, amikor bejutottam az elődöntőbe, de ott sajnos leakadt a korcsolyám, ezért estem el. Azért sajnálom a bukást különösen, mert úgy éreztem, bekerülhetek a fináléba. Pénteken is jól ment a versenyzés, remélem vasárnap egyéniben és a váltóval is sikerül jó eredményt elérnem” – mondta Liu Shaolin Sándor.

Eredmények – gyorskorcsolya-Eb, 500 méter, egyéni
nők, Európa-bajnok:
Arianna Fontana (Olaszország) 44.961 mp
2. Jorien Ter Mors (Hollandia) 45.015
3. Patrycja Maliszewska (Lengyelország) 45.208
…17. Keszler Andrea
18. Heidum Bernadett
…33. Kónya Zsófia

férfiak, Európa-bajnok:
Vlagyimir Grigorjev (Oroszország) 41.330 mp
2. Sjinkie Knegt (Hollandia) 41.407
3. Victor An (Oroszország) 41.432
…8. Liu Shaolin Sándor
…10. Knoch Viktor

Ajánlott videó

Olvasói sztorik