Sport

Újabb forradalmi változás előtt az öttusa

A Nemzetközi Öttusa Szövetség azt szeretné, ha a riói olimpián a jelenleginél rövidebb időtartamban egyetlen helyszínen, egy stadionban bonyolíthatná le az öt számot.

A jegyet váltó nézők így helyváltoztatás nélkül követhetnék az eseményeket. Az öttusastadion közepén alakítanák ki a lovas pályát, a küzdőtér egyik végében helyeznék el a mobilmedencét, a másik végére állítanának fel egyetlen vívópástot, és a kombinált szám is megoldható lenne az arénán belül, mivel a lézeres lövészet semmilyen veszélyt nem jelent a nézőkre.

A legnagyobb változtatás a vívást érinti majd – ha tényleg döntés születik az új formátumról -, az előző napi selejtezőt követően ugyanis egyetlen páston, kieséses rendszerben zajlanának az asszók.

“A szándék az, hogy mind az öt szám egy helyen jelenjen meg” – mondta Pálvölgyi Miklós szövetségi kapitány, hozzátéve, hogy nem egy új ötletről van szó, mert már a pekingi játékok előtt is felvetődött valamilyen hasonló lebonyolítás lehetősége. “Ami a vívást illeti, annak az új szabályrendszere számunkra még nem ismert, azt is mondhatnám, hogy kidolgozás alatt van. Ugyanakkor azt el tudom képzelni, hogy Rióban már meg lehet majd rendezni az új elképzelés szerint az öttusaversenyeket.”

A lézeres lövészet bevezetésével lehetőség nyílhat a sportág bázisának szélesítésére. A veszélytelen lézerpisztolyokat ugyanis már gyerekek kezébe is oda lehet adni, így a futás és úszás mellé a lövészet is bekerülhet mindjárt a kezdetektől a felkészülésbe.

Az idén már vegyes váltókat is rendeznek a Világkupa-sorozatban. A nemzetközi szövetség az egy-egy férfi, illetve női öttusázóból álló csapatok versengését szeretné bevetetni az ötkarikás programba.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik