Sport

Lassan már nem tudnak mit elvenni Armstrongtól

Megfosztotta a 2000-es sydneyi ötkarikás játékokon nyert bronzérmétől Lance Armstrong amerikai országúti kerékpárost a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB).

A NOB csütörtökön jelentette be, hogy az ausztrál városban egyéni időfutamban elért harmadik helyét törli a versenyzőnek, és levelet írt neki, hogy szolgáltassa vissza a medált, erről pedig tájékoztatta amerikai tagszervezetét is. A határozat értelmében ugyanakkor senki nem kapja meg a bronzérmet, azaz az eredetileg az orosz Vjacseszlav Jekimov, a német Jan Ullrich és az amerikai mögött negyedik helyen végzett spanyol Abraham Olano nem lép előre a rangsorban.

A NOB azért csak most törölte Lance Armstrong eredményét, mert meg kellett várnia, hogy Armstrong fellebbez-e a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) döntése ellen, amellyel doppingolás miatt törölte 1998 után elért valamennyi eredményét. A többi közt a hét Tour-viadala is odalett.

Armstrong sajtóhírek szerint az Oprah Winfreynek adott interjújában, amelynek első része magyar idő szerint péntek hajnalban kerül adásba, elismerte, hogy pályafutása során tiltott szerekkel élt.

Armstrongot nem hívják meg a Tour centenáriumára

A hét elsőségétől doppingolás miatt megfosztott amerikai Lance Armstrong valószínűleg nem kap meghívást a Tour de France országúti kerékpáros körverseny idei, centenáriumi ünnepségére.

A 2013-as viadal párizsi befutójára a szervezők valamennyi versenyzőt meghívják, aki pályafutása során legalább egyszer célba ért a Touron, de Christian Prudhomme versenyigazgató csütörtökön úgy nyilatkozott, Armstrongnak nincs helye az ünnepségen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik