Sport

Taróczy: Federer előbb-utóbb bajba kerül

roger federer (roger federer)
roger federer (roger federer)

Nem várható nagy meglepetés az év első Grand Slam-tornáján Taróczy Balázs szerint. Viszont szerinte most láthatjuk majd a legjobb meccseket.

Már önmagában azért is szerethető az ausztrál nyílt teniszbajnokság, hogy a közvetítéseken a nyarat élvezhetjük, ha csak távolról is. Igaz, az idén január 14. és 27. között rendezett Grand Slam idejére extrém meleget jósolnak a szakemberek.

Megéri persze izzadni a versenyzőknek, hiszen megemelték a pénzdíjakat. Már a főtáblára jutás is pénzt hoz, ugyanis, ha valaki kikap az első fordulóban, akkor 27 600 ausztrál dollárt tesz zsebre. Ezért (is) volt örömteli, hogy az alanyi jogon táblás Czink Melinda és Babos Tímea mellett Arn Gréta is kiharcolta az éles szereplés jogát a selejtezőben. (Mellesleg a selejtező első körében kieső teniszező is kapott 3280 dollárt.)

A játékosok elégedetten vették tudomásul a megemelkedett pénzdíjakat és a most először kapott „utazási hozzájárulást” a hétfőn kezdődött ausztrál nyílt teniszbajnokságon, melyen az első forduló vesztesei is 27 600 ausztrál dollárt (6.45 millió forint) vehetnek fel.

A díjazás:

Az első kör vesztesei 27 600 dollárt kapnak, a második körben búcsúzók 45 500, a harmadik fordulóban vereséget szenvedők pedig 71 000 dollárt.

Ezek több mint 30 százalékos emelkedést jelentenek az előző év díjaihoz képest. 30 millió ausztrál dollárt (19,3 millió angol fontot), azaz mintegy 7 milliárd forintot osztanak szét a versenyzők között, ez a négy nagy torna között is kiemelkedő díjazásnak felel meg.

A negyeddöntőktől felfelé 14 százalékos emelést hajtottak végre.

4. forduló: 125 000 dollárt
Negyeddöntő: 250 000 dollár
Elődöntő: 500 000 dollár
A döntő vesztese: 1 215 000 dollár
Győztes: 2 430 000 dollár


„A női mezőnyt annyira nem ismerem, a legtöbben Azarenka és Radwanska sikerét várják, én viszont azt mondom, ha van egy torna, amelyiken Marija Sarapova és Serena Williams elindul, akkor ők a legesélyesebbek” – mondta a Sport24 kérdésére Taróczy Balázs.

A párosban kétszeres Grand Slam-tornagyőztes egykori versenyzőt igazolja az első forduló, ahol Marija Sarapova 6-0, 6-0-s győzelemmel nyitott, mintegy jelezve, győzni ment Melbourne-be.

„A férfimezőnyben nem várhatók nagy változások, továbbra is Djokovic, Federer és Murray lehet ott a végén, de kezdem úgy érezni, hogy Federernek előbb-utóbb gondjai lehetnek a fiatalok elleni mérkőzésein. Láttam az első fordulós meccseket a televízióban, nagyon örültem, hogy egy szenzációs meccsen Tipsarevic megverte Hewittot. Talán érthető, hogy a Tennis Classicon járt versenyzőknek mindig egy kicsit jobban drukkolok” – így Taróczy Balázs.

„A játékosok az Australian Open előtt mindig remek fizikai állapotban vannak, ilyenkor mindig nagy a várakozás, a rákészülés, és megkockáztatom, hogy ezen a tornán látjuk a legjobb meccseket, főleg a végjátékban. Ezzel együtt a nagy meleg kihathat a tornára. A kevésbé esélyes versenyzők ilyenkor meglephetik az első fordulókban a rutinosabbakat. Az ideális az lenne, ha minden Grand Slam előtt nagyobb lenne a felkészülési idő” – mondta az őszi budapesti Tennis Classic gálanap szervezője, aki a 25 másodperces szabályról is elmondta a véleményét.

Ennek lényege, hogy két labdamenet között a játékosnak maximum 25 másodperc áll a rendelkezésére, hogy elindítsa adogatását.

„Ne feledjük, ez egy létező szabály, csak mostantól be is tartatják majd a játékosokkal. Nagyon jó döntésnek tartom, már a brisbane-i tornán is látszott, hogy gyorsabb, látványosabb lett a játék. Sok múlik majd a játékvezetőkön, ők élhetnek a figyelmeztetéssel, a játékosoknak hozzá kell szokni az új szabályokhoz, amely inkább a tévénézők miatt fontos, hiszen élőben nem tűnik pepecselésnek a felkészülés a labdamenetre” – mondta Taróczy Balázs.

Az esélyek:

A fogadóirodák első számú esélyese a tavalyi győztes Novak Djokovic és Serena Williams.

A sportingbetnél a szerbet 1,70-re teszik, Murray 4-szeres, Federer 7-szeres pénzt fizet győzelme esetén, Del Potrónál már 21, Ferrernél 29-szeres nyeremény kecsegtet. A Hewittot verő Tipsarevic 201-szeres pénzt fizet.

A nőknél Serena Williams 1,727, Azarenka 5,5, Sarapova 9-szeres pénz hozhat győzelme esetén, Radwanska 11-szeres, Kvitova 51-szeres összeget (érdekesség, hogy Babos Tímea 601-szeres nyereményt eredményezne győzelme esetén).

A bwin 1,85-ös szorzóval hozza Djokovicot, 3,8-cal Murray-t, 6-tal Federert. Del Potro 19-szeres, Ferrer 21-szeres pénzt hozhat. A nőknél Serena Williams 1,62-szeres, Azarenka 5,75-szörös, Sarapova 9,5-szörös, Radwanska 11-szeres, Li Na 17-szeres odds-szal tehető meg. Schiavone 301-szeres pénzt hozhat, ha győz.

A betclic kerekít: Djokovic 2-szeres, Murray 4-szeres, Federer 6-szoros, Del Potro 15-szörös, Ferrer 25-szörös, Tsonga 40-szeres pénzt fizet. A nőknél Serena 1,85-szörös, Azarenka 4,5-szörös, Sarapova 8-szoros pénzt hozhat, ha felemeli a kupát január 26-án. Ha Arn Gréta nyer, 1000-szer több pénzt vihetünk haza, mint amennyit feltettünk a végső sikerére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik