Sport

Gyurta inkább lemondott volna a fair play díjról

gyurta dániel (gyurta dániel, )
gyurta dániel (gyurta dániel, )

Olimpiai bajnokunk sportszerű cselekedete nagy visszhangot váltott ki Norvégiában. Ő természetesen boldogabb lenne, ha barátja még mindig élne.

Mint beszámoltunk róla, Gyurta Dániel, a londoni olimpia 200 méteres mellúszó-bajnoka, ígéretének megfelelően szombaton este a norvégiai Hamarban megrendezett nagyszabású gálán emlékérmet adott át egykori úszótársa, barátja, a tavaly tragikusan fiatalon elhunyt Alexander Dale Oen családjának. Gyurta ezt még az MTV londoni stúdiójában a Szujó Zoltán műsorvezetővel folytatott beszélgetés közben jelentette ki.

Az eset Norvégiában hatalmas visszhangot váltott ki. Az északi ország vasárnapi médiatermékei egyöntetűen a legnagyobb elismerés hangján szólnak Gyurta tettéről. A Dagbladetben nyilatkozott Robin Dale Oen, az elhunyt kiváló úszó bátyja, aki elmondat: “Dani csodálatos ember, aki a tragédia idején is velünk volt lélekben és azóta sem felejtett el minket. Mindent elmond róla, amit tett.”

A Nemzetközi Fair Play Bizottság úgy döntött, Gyurta tettéért szeptemberben a “fair play az olimpiához köthető cselekedet” kategóriában díjat vehet majd át Párizsban, az UNESCO palotában. Gyurta a Nemzeti Sport hétfői lapszámában megjelent interjúban azt nyilatkozta a díjról, hogy tud róla, de nem ezért ajánlotta fel az érmet. “Bárcsak ne kellett volna ezt megtennem, bárcsak ne lenne ott a kalapban a nevem. Mert az azt jelentené, hogy Alexander él…” – mondta az emberi nagyságáról is bizonyságot tevő Gyurta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik