Sport

Zuhog az eső, rövidebb a szombati Dakar-szakasz

Szalay Balázs, Bunkoczi László (Szalay Balázs, Bunkoczi László)
Szalay Balázs, Bunkoczi László (Szalay Balázs, Bunkoczi László)

A Dél-Amerikában zajló Dakar-rali nyolcadik szakaszát lerövidítették a szervezők, a magyarok higgadtak.

A Salta és Tucumán közötti 849 kilométerre tervezett hosszt 700 kilométer alá csökkentették úgy, hogy az útvonal első részét törölték a programból. Az új változat nyomán körülbelül 200 kilométer mért és csaknem 380 kilométer összekötő szakasz várt az autós mezőnyre szombaton.

A speciál a dakarosok számára eddig nem tapasztalt terepet hoz: homokos és trükkös pályák lesznek, amelyeket kiszámíthatatlanul szétzilál a szél és a magas hőmérséklet.

Az összetett sorrendet tekintve a nyolcadik napon a három magyar egység közül a Szalay Balázs, Bunkoczi László pár 29. helyezettként, Sebestyén Sándor és Bognár József a 86., a Pócsik László, Farkas Nándor, Szaller Zoltán trió pedig a 88. hely birtokosaként startolhatott el.

A Peruból indult, január 19-én záruló viadal mintegy 8400 kilométeres távjának 153 autó, 183 motorkerékpár, 75 kamion és 38 quad vágott neki. A verseny Argentína érintésével a chilei Santiagóban fejeződik be.

A sandlanderes fiúknak jól jön a rövidítés

Ugyan a Dakar nyolcadik napjára tervezett szelektív első részét eltörölték a szervezők a két napja tartó esőzés miatt, a Sandlander versenyzői korántsem számítanak könnyed szombati kirándulásra.

A két magyar egység útját már az előző napi cél felé haladva is vízmosások keresztezték, a mai speciál első 155 kilométerét pedig ki is húzták a szervezők a menüből. Ezzel egy kicsit szűkült is a paletta, az útvonalon ugyanis magas, erózióval kialakult sziklatornyok – úgynevezett hoodoo-k -, kanyonok és kaktuszok szegélyezték volna az utat, majd western hangulatú piros-zöld tájakon haladhattak volna a versenyzők – nos, ez most kimarad.

A sandlanderesek részideje a pályán kívül a sátorösszerakásban is javul már úton vannak.

A Sebestyén Sándor-Bognár József kettős helyi idő szerint reggel háromnegyed 9-kor indult a 75. helyről, versenyben nevezett gyorsbeavatkozó egységük, az UNIQA Safety Car pedig egy perccel mögöttük robog, a fedélzeten Pócsik Lászlóval, Farkas Nándorral és Szaller Zoltánnal.

Salta és San Miguel de Tucumán között az új változat szerint körülbelül 200 kilométer mért szakasz és 379 kilométer összekötő lesz az autós mezőnynek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik