Sport

Óriási megtiszteltetés a magyar sakkozótehetségnek

rapport richárd (rapport richárd, )
rapport richárd (rapport richárd, )

Nem mindennapi három hét előtt áll Rapport Richárd. A legfiatalabb magyar sakkmester ugyanis meghívást kapott a világ egyik legtekintélyesebb zárt versenyére, a hollandiai Corus sakktornára.

A Wijk aan Zee-ben rendezett viadalra évről évre a sakkvilág krémje kap meghívást, és idén már Rapport Richárd is részt vehet rajta a B csoportban.

„Nagyon örültem a meghívásnak. Szerintem most az U20-as világbajnokságon elért ezüstérmem és a 2621-es Élő-pontom miatt figyelhettek fel rám” – mesélte a Felix Promotion menedzserirodával együttműködő 16 éves sportoló.

Bár Rapport az A csoportba még nem fért be, a B-ben is nagyon komoly ellenfelek várnak rá. „Vannak velem egykorúak is, például egy orosz fiú, és jó páran csak egy-két évvel idősebbek nálam. Nagyjából mindenkit ismerek már, többekkel már ‘csatáztam’ is. Úgy érzem, sikerült elég jól felkészülnöm erre a versenyre.”

Magyar sakkozó egyébként már kétszer is diadalmaskodott a versenyen, Portisch Lajosnak még 1978-ban, míg Lékó Péternek 2005-ben sikerült nyernie az A csoportban.

„Nincs konkrét elvárásom, szeretnék minél jobban szerepelni. A lényeg, hogy az Élő-pontokat tekintve pluszba jöjjek ki a verseny végére.”

Ez korántsem lesz egyszerű, már csak a torna hossza miatt sem, ugyanis január 13-án kezdődik és egészen 27-ig tart. „13 partim lesz 18 nap alatt, vagyis elég hosszú a verseny. De én szeretem az ilyeneket, inkább pozitívan hatnak rám, mert tudom, hogy nemcsak a kezdés számít, hanem a végén is jól kell szerepelni.”

A sportoló elárulta, hogy nem izgul a megmérettetés miatt. „Nagyon várom már, főleg, mert elég régen játszottam klasszikus partikat. Inkább a megérkezés miatt izgulok picit, de amint megkezdődik a verseny, már teljesen jól fogom érezni magam.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik